Her flyr norske jagerfly mot Libya

VG Nett-logo

Lørdag 10. september

Opprøret i Libya

annonse
Annonseinfo

Diskusjon - Norsk Politikk

Klikk her for å gå til forumet

Diskusjon - Internasjonal politikk

Klikk her for å gå til forumet

Her flyr norske jagerfly mot Libya

**Var på fem timer langt tokt **Fransk Rafale angrep libysk jagerfly

Publisert 24.03.11 - 12:25, endret 25.03.11 - 19:52 (VG NETT)
  • Skriv ut artikkelen

SOUDA BAY/OSLO (VG Nett) Her tar det første norske F-16-flyet av fra basen på Kreta. Målet: Libya og Moammar Gaddafis styrker.

F-16 er et kompakt multi-rolle kampfly. Flyene fløy sin jomfrutur for Luftforsvaret i Norge i 1980. Norge har i dag 57 F-16, som har deltatt i flere internasjonale operasjoner. Sist var i Afghanistan i 2006.

Seks norske F-16 er stasjonert på Souda Bay-basen på Kreta, som en del av operasjon Odyssey Dawn.

Motorer: 1 stk Pratt and Whitney F100-220E
Lengde: 15,10 m
Høyde: 5,10 m
Vingespenn: 10 m
Maksfart: 2400 km/t/Mach 2,05
Rekkevidde: Over 3000 km
Bevæpning: En M-61A1 20 mm kanon
Opp til 6 luft-til-luft missiler
Konvensjonelle luft-til-luft og luft-til-bakke våpen (AIM 9 L «Sidewinder», AIM 120 «AMRAAM», Penguin Mk 3, GBU-12, Mark 82).

Klokken 12.13 norsk tid tok de to jagerflyene av fra Souda Bay-basen nordvest på Kreta.

Mens journalister fra VG og flere andre medier sto og ventet på et intervju med den norske styrkesjefen, kunne man høre brølet fra flyene som lettet fra flybasen. Sekunder senere var begge flyene forsvunnet i skylagene - på vei sørover.

Mindre enn en time senere kom meldingen om at fly fra koalisjonsstyrken angriper mål i Sabha i Sør-Libya. Opplysningene kommer fra TV-kanalen al Arabiya.

BILDESPESIAL:Se de første bildene av norske jagerfly på vei til Libya

- Det eneste jeg kan si er at vi er på vei til mål i Libya, sier major Eystein Kvarving, pressetalsmann for det norske jagerflybidraget, til VG Nett.

Han ønsker ikke å uttale seg om hvilke konkrete mål flyene er på vei mot.

Like etter klokken 17 landet de norske flyene igjen på Souda-basen på Kreta. Da hadde de vært på vingene over Libya i over fem timer.

Hva slags oppdrag de norske flyene hadde vært ute på, var ikke klart like etter ankomst.

Like før klokken 14.30 norsk tid gikk et fransk Rafale-jagerfly til angrep på en libysk fly ved flybasen i byen Misrata. Det libyske jagerflyet, en jugoslaviskprodusert G-2/Galeb, hadde akkurat landet, da det franske flyet gikk til angrep, skriver NTB.

BILDESPESIAL:Se flere bilder av de norske F-16-flyene på Kreta her!

Vestlige kampfly angrep torsdag mål i Tajoura-distriktet øst for Libyas hovedstad Tripoli, skriver NTB.

Artilleri, våpenlagre og parkerte helikoptre ble bombet i angrepene.


En time etter at de to første flyene tok av, ble også de fire andre norske F-16-flyene trukket ut av hangarene på NATO-basen Souda Bay. Rundt flyene summer det av aktivitet.

VG Nett har tidligere fått bekreftet at de seks norske F-16-flyene kan delta i alle typer oppdrag:

Det kan bli luft-til-bakke-operasjoner, for eksempel angrep på faste installasjoner eller kjøretøyer, det kan bli veritable luftkamper mot oberst Gaddafis fly, eller det kan bli ren informasjons-innhenting fra luften.

PÅ VEI: To norske F-16-fly gjør seg klare på rullebanen på Souda Bay på Kreta. Minutter senere er det første flyet på vei til Libya. Foto: LARS MAGNE HOVTUN, Forsvaret
- Vi er forberedt på alt, og vi er trent for alt, sier Kvarving til VG Nett.

De norske jagerflyene blir i ettermiddag ledet fra det amerikanske kommandofartøyet USS Mount Whitney som ligger i Middelhavet.

Her sitter den foreløpige ledelsen for Joint Task Force Odyssey Dawn (JTF-OD), som er det formelle navnet på styrken som de siste dagene har gjennomført flere angrep mot mål i Libya. De får støtte fra den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen i Tyskland.

Heller ikke Forsvaret her hjemme i Norge ønsker å gå ut med detaljer om oppdraget de norske flyene nå har dratt ut på.

- Det vi kan si er at de første flyene nå har tatt av mot Libya. I en så tidlig fase vil vi ikke si noe verken varighet på oppdraget, eller hvilke type oppdrag det er snakk om. De som deltar er godt trente folk, som også er trent for å kunne håndtere forkskjellige utviklinger av et slikt oppdrag, sier senior talsmann, oberstløytnant John Espen Lien ved Forsvarets operative hovedkvarter.

- NATO-plan tar form

JAGERFLY-TALSMANN: Major Eystein Kvarving. Foto: TROND SOLBERG
Samtidig er en plan for at NATO tar over kommandoen for militæroperasjonene i Libya i ferd med å ta form, opplyser en diplomat til AFP.

NTB skriver at planen går ut på at den daglige operasjonelle kommandoen av militæraksjonen styres fra NATOs base i Napoli, mens håndhevingen av flyforbudssonen skal koordineres fra Poggio Renatico i Nord-Italia.

I mellomtiden fortsetter forberedelsene til nye tokt de neste dagene. I løpet av natt til torsdag har minst fire, store amerikanske transportfly - både sivile og militære - landet på den militære delen av flyplassen ved Chania på Kreta.

Gigantbase

Souda Bay er en av Middelhavets største baser, knappe 300 kilometer fra Libyas kyst, og bare 450 kilometer fra Benghazi. En norsk F-16 flyr til kysten på 20 minutter, og til opprørsbyen Benghazi på en halvtime.

I øyeblikket summer det av aktivitet her: Amerikanske fly og norske fly, franske og greske, samt de aller første fra det arabiske emiratet Qatar. Og mer hektisk skal det bli: I løpet av en uke ventes en flåte av fly, jagerbombere, kampfly og overvåkingsfly.

Hvis da ikke Gaddafi har lagt ned våpnene før det.
..

  • Skriv ut artikkelen