Slik vil et angrep på Libya bli

VG Nett-logo

Mandag 3. oktober

Utenriks

annonse
Annonseinfo

Diskusjon - Norsk Politikk

Klikk her for å gå til forumet

Diskusjon - Internasjonal politikk

Klikk her for å gå til forumet

Slik vil et angrep på Libya bli

Grafikk: Simen Grytøyr
Grafikk: Simen Grytøyr
Publisert 18.03.11 - 16:20, endret 18.03.11 - 17:00 (VG NETT)
  • Skriv ut artikkelen

(VG Nett) Luftvern, flyplasser og kommando- installasjoner i og rundt Tripoli blir de alliertes første strategiske mål.

VG Nett følger

Tidligere anslag tyder på at Gaddafi har hatt kommando over ca. 119 000 soldater, inkludert spesialstyrker og leiesoldater. Det er uklart hvor mange som har desertert.

  • HÆREN: Besto av ca. 50 000 mann før oppstan-en startet. Disponerer ca. 2000 stridsvogner. Artilleriet beregnet til 2400 skyts av ulike kategorier.
  • FLYVÅPENET:Består stort sett av jagerfly fra Sovjet-tiden (MiG-17, MiG-19 og MiG-25) og Tu-22 bombefly). Libyas luftforsvar er intakt.
  • MARINEN: Består av ca. 8000 mann og et ukjent antall fartøyer.
  • USAs tilstedeværelse
  • Hangarskipene USS Carl Vinson og USS Enterprise
  • Krigsskipene USS Ponce, USS Barry, USS Kearsarge
  • Åtte fartøy fra USAs sjette flåte
  • Flybaser i Italia og Tyrkia
  • Tusenvis av soldater basert i Irak

Kommandørkaptein Ola Bøe Hansen, leder av Forsvarets mediegruppe, forklarer at de internasjonale styrkene nå vil gjennomføre en rekke strategiske angrep som første ledd i å opprette en flyforbud-sone over Libya.

SAMLESIDE:Les alt om krisen i Libya

- Først må viktige strategiske mål i Libya tas ut, som luftforsvarsinstallasjoner, radaranlegg, kommandoposter og lignende. Dette må gjøres for å minske risikoen for å patruljere luftrommet, sier Ola Bøe Hansen til VG Nett.

Må opprette felles kommando

- Gangen i dette vil være at flyforbudssonen blir annonsert, og at ingen deretter får lov til å lette eller lande i landet. Krigsregler om hvordan fiendefly skal skytes ned tas internt i militærkommandoen. Gaddafis styrker og viktigste militære installasjoner er plassert i og omkring Tripoli. Alt hans viktigste militære utstyr er her, samt viktige flyplasser og kommandoinstallasjoner, sier Bøe Hansen.

Fredag formiddag fortalte maltesiske myndigheter at de har fått melding fra luftkontrollen i Libya om at ingen fly får oppholde seg i libysk luftrom.

FRANKRIKE:- Kan angripe i løpet av timer

For å opprettholde sonen må 100 jagerfly være tilgjengelige til en hver tid. Samtidig må 16 - 20 fly være i luften for å patruljere luftrommet. Tankfly vil også være involvert for å holde jagerflyene i lufta.

LUFTANGREP: Gaddafis styrker har de siste ukene fått et solid overtak, blant annet ved hjelp av sin luftstyrke. Foto: Scanpix
Overvåkningsfly av typen AWACS har vært i luften over Libya de siste ukene, så de internasjonale styrkene vil være godt forberedt på hva som venter dem.

Gaddafi ikke sterk i lufta

- Gaddafis styrker består offisielt av 260 jagerfly, men i realiteten er det nok rundt en tiendedel av disse som er operative. Så det kan hende at de internasjonale styrkene reduserer omfanget av operasjonen i forhold til det.

FAREMO:Norge skal bidra til Libya-aksjon

- Utenfor kysten av Libya ligger hangarskip og destroyere, klare til å delta i operasjonen. De vil spille en viktig del i å gjennomføre operasjonen. 2000 US Marines er også klare på hangarskip hvis landstyrker skulle blir aktuelt. Men det tviler jeg på. Opprørerne har ikke ønsket en landbasert intervensjon, fortsetter Bøe Hansen.

Kan være over raskt

Hele operasjonen vil nok være over svært raskt - på mellom 24 og 48 timer, ifølge Bøe Hansen.

- Gaddafi er helt uberegnelig. En frykt er nok at han vil sende tropper til de militære målene for å virke som menneskelige skjold. Så internasjo nale styrker vil prøve å gjennomføre dette så raskt som mulig, sier han.

ENIGE:FN griper inn i Libya med alle midler

Bøe Hansens kollega ved Forsvarets stabsskole, oberstløytnant Harald Høiback, sier det er lite sannsynlig at angrepet vil komme allerede på fredag.

Tid før operasjonen starter

Talsmenn for Frankrikes regjering uttalte allerede før FNs sikkerhetsråd vedtok sin resolusjon, at et angrep kunne skje i løpet av timer. Kort tid etter avblåste Gaddafis styrker et planlagt angrep på Benghazi.

Saken fortsetter under bildet
LADING: En opprører i Benghazi klargjør anti-luftskyts torsdag kveld. Da var FNs resolusjon ikke vedtatt. Foto: AFP Photo
 

OPPRØRERNE:Gaddafi nærmer seg - trygler om hjelp

- Det er flere mottakere av den meldingen. Den går både til Gaddafi og opprørerne i Benghazi. Det er et element av «hold ut, vi kommer». Om det faktisk skjer i dag, eller om det tar litt lengre tid, er vanskelig å si, sier Høiback til VG Nett.

Vekslende signaler

Han peker på at britene ikke har satt en like klar timeplan som franskmennene, og at det er en komplisert prosess å starte en operasjon for å følge opp sikkerhetsrådets vedtak. Oberstløytnanten peker videre på at det har vært nødvendig for FN å gå lengre enn å bare innføre en flyforbudssone.

- Jeg tror signalet man har lest opp mot dette vedtaket er at lite av operasjonene fra Gaddafis side har skjedd gjennom luften. Det ville dermed være bare å hoppe halvveis over elva, hvis man begrenset vedtaket til å gjelde luftrommet, sier Høiback.

Tvinger Gaddafi til ro

Han legger til at det er to forskjellige ting å gripe inn på kort sikt, hvis Gaddafis styrker angriper Benghazi nå, og det å innføre en effektiv flyforbudssone.

Les også:KrF: Verden kan ha lært en lekse

- Det er klart at hvis man ser tankstyrker bevege seg mot Benghazi, så vil man gripe inn på veldig kort tid. Det å planlegge og gjennomføre en effektiv flyforbudssone trenger man mer planlegging til, sier Høiback.

- Det er en jobb å sy sammen en koalisjon som skal gjennomføre dette. USA vil neppe ønske å ta en lederrolle, og jeg tror man er opptatt av å få et afrikansk eller arabisk element i gjennomføringen av denne resolusjonen, sier Høiback.

Les også:- Gaddafi erklærer umiddelbar våpenhvile


  • Skriv ut artikkelen

Her inviterer vi deg til å komme med informasjon, argumenter og synspunkter. Vi krever fullt navn — da er det mer interessant for andre å lese det du skriver. Vi vil ikke ha trakassering, trusler eller hatske meldinger på VG Nett. Falske profiler blir utestengt. Hold en saklig og respektfull tone, husk at mange leser det du skriver.
Vennlig hilsen Espen Egil Hansen, redaktør digital. Les mer om vår moderering

Hovedsaken nå

Torps far om Klanen-Bakke: «Håper han er så flau at han finner en mørk krok og gjemmer seg veldig lenge»

(VG Nett) Carl-Erik Torps pappa ble kraftig forbannet da han hørte de kontroversielle uttalelsene fra Klanen-talsmann Svein-Erik Bakke i går kveld.

Les hele saken

Været

Nyt finværet - høsten kommer tilbake til uka

(VG Nett) De siste dagene har store deler av landet kunne nyte sommervarme høstdager. Men til uken kommer ruskeværet tilbake.

Les hele saken

Skal du til fjells? Skift til vinterdekk nå!

(VG Nett) Selv om sola skinner i helgen kan snøværet raskt sette inn i løpet av høstferien.

Les hele saken

Spesialer

VG Nett følger aktuelle saker i nyhetene. Listen under viser hvilke temaer vi har skrevet mest om denne uken. Klikk på en knapp under for å se alle saker vi har skrevet om temaet.