četvrtak, 10. jul 2008.
Svečanost povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane
CVETKOVIĆ: Vlada neće priznati nezavisnost Kosova
Razumevanje za potrebe Vojske: Gardista čuva sablje na jučerašnjoj svečanosti
Beograd - Nova vlada nikada neće priznati nezavisno Kosovo - rekao je juče premijer Mirko Cvetković u Domu Narodne skupštine. Na svečanosti povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane Vojske Srbije, on je istakao da će Vlada u saradnji s drugim državnim organima preduzeti sve pravne, političke, diplomatske i ekonomske mere za očuvanje Kosova u sastavu Srbije, pridržavajući se međunarodnih normi i preuzetih obaveza.
Najviši oficiri Vojske Srbije koji su prisustvovali svečanosti gromoglasnim aplauzom su pozdravili premijerovu izjavu u vezi s nepriznavanjem KIM.
Kako je rekao Cvetković, preduslov za izgradnju moderne, profesionalne i efikasne Vojske je nastavak reforme sistema odbrane, "kao nastavak demokratizacije i stabilizacije društva i izgradnje efikasnog i ekonomski održivog sistema odbrane".
Premijer Cvetković je ukazao na to da će se ubrzanim usvajanjem strateških dokumenata od značaja za odbranu, kao i zakona usklađenih sa standardima EU, stvoriti institucionalni okviri za intenziviranje reformi i puno učešće Srbije u aktivnostima programa Partnerstvo za mir, kao i za demokratsku kontrolu vojske i ostalih snaga odbrane. Premijer je, u ime predsednika Srbije Borisa Tadića, oficirima koji su završili Školu nacionalne odbrane uručio sablje.
Od kabineta važnije kako će Dačić raditi
Komentarišući informaciju da se prvi potpredsednik Vlade Ivica Dačić uselio u kabinet koji je koristio ubijeni premijer Zoran Đinđić, Šutanovac je rekao da se ne vezuje za kabinete jer oni nisu lični. Podsetio je da je svojevremeno i sam radio u kancelariji koju je ranije koristio Stipe Šuvar i dodao da je mnogo važnije kako će raditi Dačić kao potpredsednik Vlade i ministar.
Nakon svečanosti, ministar odbrane Dragan Šutanovac rekao je novinarima da je zadovoljan zbog toga što je toj svečanosti, prvi put, prisustvovao i premijer Srbije i dodao da se nada da to znači da će vojska i sistem odbrane ubuduće imati još veću podršku Vlade.
Kako je Šutanovac naglasio, Cvetković je u prethodnom mandatu, kao ministar finansija, imao razumevanja za potrebe vojske i podsetio da je premijer i sam rezervni oficir. Šutanovac se nada da će uskoro biti potpisan bezbednosni sporazum i otvorena kancelarija Srbije u Briselu kako bi oružane snage mogle da u potpunosti iskoriste mogućnosti koje se pružaju članstvom u Partnerstvu za mir.
Svečnosti u Domu Narodne skupštine, osim premijera i ministra odbrane, prisustvovali su i premijerov zamenik i ministar policije Ivica Dačić, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić, potpredsednik i ministar za nauku Božidar Đelić, dekani fakulteta koji sarađuju s Vojnom akademijom i brojni strani i domaći vojni zvaničnici. Školu nacionalne odbrane, kao najviši rang vojnog obrazovanja, koji je neophodan za dobijanje generalskog čina, u ovoj klasi je završilo 15 oficira Vojske Srbije i jedan pripadnik Oružanih snaga BIH. I. P.
Vitalij Čurkin, ambasador Ruske Federacije pri UN
Rusija protiv rekonfiguracije Unmika
Ujedinjene nacije - Rusija insistira da ne sme biti nikakvih aktivnosti koje bi ugrozile autoritet i prisustvo UN na Kosovu dok se ne razjasne dvosmislenosti o daljoj ulozi Unmika i ne nastave konsultacije sa Srbijom o tome - rekao je ruski ambasador u UN Vitalij Čurkin.
On je kazao da Rusija preustrojstvo Unmika smatra ozbiljnim pitanjem koje treba vratiti u SB UN i da kroz konsultacije treba pronaći formulu oko koje bi se svi složili. Obrativši se novinarima povodom izjave šefa Euleksa Iva de Kermabona da će ta misija izveštaj o radu podnositi Briselu i da neće biti pod kišobranom UN, Čurkin je rekao da je u takvim okolnostima očigledno nemoguće sprovesti rekonfiguraciju Unmika i ojačati njegovu ulogu kao legalne misije.
Zanijer čeka poziv da poseti Beograd
Priština - Šef Unmika Lamberto Zanijer očekuje poziv iz Beograda kako bi s predstavnicima Vlade Srbije razgovarao o tehničkim pitanjima na koje je ukazao generalni sekretar UN, rekao je juče portparol Unmika Rasel Giki. Na ta tehnička pitanja generalni sekretar UN Ban Ki Mun ukazao je u pismima predsednicima Srbije i Kosova Borisu Tadiću i Fatmiru Sejdijuu, rekao je Giki na konferenciji za novinare. Giki je kazao da je izjava šefa Unmika da u Beogradu neće razgovarati o statusu istrgnuta iz konteksta i ponovio da je Unmik neutralan u odnosu na status Kosova. Portparol Unmika je naveo da još nije utvrđen tačan datum Zanijerove posete Beogradu i da nije bilo planirano da ta poseta bude juče, kako su naveli pojedini prištinski mediji.
- Insistiramo da, dok se to ne razjasni, dok se ne omogući da se nastavi proces konsultacija sa Srbijom, posebno sada kada imamo novu mogućnost s novom vladom u Beogradu, ne sme biti nikakvih aktivnosti koje bi mogle da ugroze autoritet i prisustvo Unmika - rekao je on.
Nakon konsultacija u SB UN na kojima, kako je naveo, nije bilo reči o Kosovu, Čurkin je rekao da Euleks ne može da deluje suprotno rezolucijama SB UN niti "jasno izraženom" mišljenju generalnog sekretara UN Ban Ki-Muna u vezi sa preustrojstvom Unmika. Beta
Ministar spoljnih poslova u poseti Crnoj Gori
JEREMIĆ: Srbija ceni uzdržanost Podgorice
Podgorica - Srbija veoma cijeni uzdržanost Crne Gore u vezi s jednostranim proglašenjem nezavisnosti Kosova i očekuje da će Podgorica tako i nastaviti - izjavio je juče ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, za vrijeme boravka u Podgorici.
Jeremić je juče razgovoru s crnogorskim zvaničnicima u Podgorici rekao da ima razloga da vjeruje da će Crna Gora u odnosu na kosovsko pitanje biti uzdržana i u budućnosti.
- Sagovornicima u Podgorici sam prenio očekivanje da će Crna Gora nastaviti s tom principijelnom politikom uzdržanosti od priznanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova i Metohije, koju Beograd izuzetno cijeni - kazao je Jeremić.
Šef srpske diplomatije je naveo da je njegova posjeta Podgorici jedno od diplomatskih sredstava kojim Srbija brani svoj suverenitet i teritorijalni integritet. On je najavio da će Srbija povući ambasadora iz Podgorice ukoliko Crna Gora prizna Kosovo kao nezavisnu državu.
- Nijedna država koja svojim jednostranim činom ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet Srbije ne može da računa na isti puni nivo odnosa sa Beogradom, koji je imala prije priznanja Kosova - kazao je Jeremić.
On smatra da bi bilo primjereno uzdržati se od izjašnjavanja o Kosovu bar dok se ne pribavi mišljenje Međunarodnog suda pravde koje nije obavezujuće, ali može poslužiti kao koristan savjet. Na pitanje da li je iz razgovora s crnogorskim zvaničnicima stekao utisak da će Podgorica priznati nezavisnost Kosova, ali samo čeka pogodan trenutak za to, Jeremić je odgovorio odrečno.
- Cijenim uzdržanost Podgorice u odnosu na kosovsko pitanje, ali razumijem i unutrašnju situaciju u Crnoj Gori. Bilo bi naopako da Crna Gora ne razumije unutrašnju situaciju u Srbiji. Ipak, mi smo puno vremena proveli zajedno i mnogo toga nas, i dan danas, iako živimo u razdvojenim državama, povezuje - kazao je Jeremić.
On je rekao da će Srbija nastaviti da koristi sva pravna, politička i diplomatska sredstva u odbrani svog suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Crnogorski ministar inostranih poslova Milan Roćen rekao je da je stav Podgorice o Kosovu poznat i da se nije promijenio.
- Crna Gora, kao i Srbija, treba prije svega da vode računa o unutrašnjoj stabilnosti, o svojim državnim i nacionalnim interesima, ali isto tako imaju i zajedničku odgovornost za očuvanje regionalne stabilnosti - rekao je Roćen.
Roćen je ocijenio da odluka Jeremića da mu posjeta Podgorici bude prva poslije ponovnog izbora za šefa srpske diplomatije potvrđuje da je Crna Gora u vrhu spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i obratno. Jeremić je kazao da posjeta Podgorici nije slučajna i da predstavlja snažan i simboličan gest, koji pokazuje da Srbija Crnu Goru doživljava kao najbližu državu. Ministri Roćen i Jeremić ocijenili su da su odnosi dvije zemlje na zavidnom nivou i da imaju zajedničke evropske ciljeve. Veseljko Koprivica
Posle izbora Vlade, u toku su imenovanja funkcionera u ministarstvima
Većina zadržala saradnike
Beograd - Novi državni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova biće Branko Branković, predsednik Odbora za međunarodnu saradnju Socijalističke partije Srbije, saznaje Danas.
Prema nezvaničnim informacijama, Radivoje Mitrović i Tinde Kovač-Cerović novi su državni sekretari u Ministarstvu prosvete, koje predvodi Žarko Obradović iz SPS-a. Cerovićeva je bila bliska saradnica Gaše Kneževića za vreme njegovog ministarskog mandata u Ministarstvu prosvete. Iz Ministarstva za telekomunikacije i informatičko društvo na čelu sa Jasnom Matić rečeno nam je da tek sledi sistematizacija i da se još ne zna ko će biti najbliži saradnici nove ministarke.
Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić danas preuzima dužnost, pa će se ovih dana u javnosti pojaviti informacije o tome ko će biti Čiplićevi državni sekretari i pomoćnici. Slična situacija je i u Ministarstvu za nacionalni investicioni plan, koji će u svom prvom mandatu voditi Verica Kalanović iz G17 plus.
Nedavno se u medijima pojavilo ime Olivera Ivanovića kao novog državnog sekretara u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju, koje će voditi Goran Bogdanović iz Demokratske stranke. Međutim, Ivanović nije želeo da komentariše tu informaciju, "dok Vlada ne donese odluku o tome".
Međutim, većina ministara, koji su u novoj vladi Srbije zadržali pozicije iz prethodnog mandata, najavili su da neće menjati najbliže saradnike. Ministar odbrane Dragan Šutanovac, potpredsednik DS-a, rekao je juče u Domu Narodne skupštine da neće biti personalnih promena u okviru tog Ministarstva. Takođe, Tomica Milosavljević iz G17 plus, koji je na mesto ministra zdravlja izabran po četvrti put, potvrdio je Danasu da će njegovi sadašnji pomoćnici i državni sekretari ostati na tim funkcijama.
Kako nam je rečeno, u Ministarstvu rada i socijalne politike na čijem je čelu Rasim Ljaljić, predsednik Sandžačke demokratske partije, neće doći do bitnijih promena. Isto tako, naš list saznaje da je u Ministarstvu omladine i sporta Snežane Marković Samardžić, mesto državnog sekretara za sport upražnjeno odlaskom Vlajka Senića i da za to mesto "trenutno postoji nekoliko kandidata, ali se još ne zna kada će neko od njih biti izabran". S druge strane, Ivana Kovačević ostaje državna sekretarka za omladinu.
Bivša ministarka nauke Ana Pešikan ubuduće će biti savetnica novog ministra Božidara Đelića, koji je ujedno i potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije. Đelić je to sam potvrdio pre dva dana kada je obavljena primopredaja dužnosti.
U ostalim ministarstvima čeka se da Vlada Srbije donese svoj konačni sud o izboru državnih sekretara. Najzanimljivije je će biti kadrovske promene u Ministarstvu unutrašnjih poslova, odnosno da li će novi ministar Ivica Dačić dovesti ljude iz SPS-a ili će demokrate ipak uspeti da "proguraju" svoje kandidate. U medijima se ovih dana spominju imena Saše Vukadinovića, direktora Uprave za izvršenje zatvorskih sankcija i Slobodana Glavonjića, bivšeg gradskog prekršajnog sudije, kao novih državnih sekretara u MUP-a Srbije.
Podsetimo, Vlada Srbije održala je u utorak prvu sednicu, na kojoj je izabran generalni sekretar, a dužnosti su razrešeni dosadašnji državni sekretari. LJ. B. - J. D.
Šta će biti na dnevnom redu Skupštine Srbije pre letnje pauze u avgustu
Proevropski sporazumi, ako ne bude opstrukcije
Tri nedelje kolektivnog odmora: Skupština Srbije
Beograd - Bez obzira na gotovo četvoromesečnu pauzu u radu zbog raspisivanja vanrednih izbora, narodni poslanici i zaposleni u Skupštini Srbije i ovog leta će otići na kolektivni godišnji odmor, i to verovatno na tri nedelje tokom avgusta. To su našem listu potvrdili šefovi više poslaničkih grupa koji će, kako nam je rečeno, danas imati konsultacije s predsednicom parlamenta Slavicom Đukić-Dejanović o prioritetima u radu Skupštine, ali i tačnom datumu i trajanju letnje pauze.
Narodni poslanici bi sledeće nedelje trebalo da ratifikuju Sporazum o stabilizciji i pridruživanju s Evropskom unijom, kao i sporazum s Rusijom o saradnji u oblasti naftne i gasne privrede. Na dnevnom redu će se naći i predlozi za verifikaciju međunarodnih sporazuma o kreditnim aranžmanima. Naredne korake parlamenta do avgusta, ukoliko ih uopšte i bude zbog verovatne opstrukcije opozicionih poslanika, diktiraće Vlada.
Slavica Đukić-Dejanović izjavila je za Danas da će sve hitne sporazume koje Vlada bude dostavila Skupštini staviti na dnevni red onim redom kojim budu stizali u parlament.
- Ne mogu vam tačno reći kada će tačno biti sednica o SSP-u i gasnom aranžmanu s Rusima, jer Vlada mora prvo da me obavesti o poslatim predlozima zakona, nakon čega moram da na vreme obavestim poslanike. Moguće je da će zasedanje početi sredinom sledeće nedelje - rekla je Đukić-Dejanović.
Kao poseban problem, ona je navela tesnu parlamentarnu većinu od 127 poslanika, zbog čega je neophodna saradnja svih poslaničkih klubova, ali i disciplina većinskih partija.
Kako bi se ubrzao rad parlamenta i mogućnost opstrukcije svela na minimum biće potrebna i dugo najavljivana promena Poslovnika ali to, prema rečima Đukić-Dejanoivć, neće biti moguće pre redovnog jesenjeg zasedanja u oktobru. Izmena Poslovnika trebalo bi da omogući efikasno usvajanje zakona neophodnih za pridruživanje Evropskoj uniji. Tih zakona ima oko 40, a kako je za Danas objasnio Miloš Jevtić, doskorašnji predsednik skupštinskog Odbora za evropske integracije, za njihovo usvajanje bilo bi potrebno dva do tri meseca, i to ukoliko ne bi bilo opstrukcije.
Šefica poslaničke grupe Za evropsku Srbiju Nada Kolundžija rekla je za Danas da će parlament verovatno imati letnju pauzu tokom avgusta, ali ne dužu od tri nedelje. Posle pauze, raspored usvajanja zakona zavisiće od Vlade, koja će u međuvremenu sagledati prioritete, ali najviši interes će biti evropske integracije, navodi Kolundžija.
- Svi zakoni koji budu usvajani biće usklađeni s evropskim standardima. Da li će se prvo usvajati set antikorupcijskih ili ekonomskih zakona zavisiće od procene šta će od toga biti hitnije za proces integracija - zaključila je Kolundžija. L. Valtner
Danas potpisivanje deklaracije o političkom pomirenju
Prevazilaženje sporova
Beograd - Demokratska stranka i Socijalistička partija Srbije danas će potpisati deklaraciju o političkom pomirenju, saznaje agencija Beta u tim strankama.
Dokument će potpisati predsednici dve stranke - Boris Tadić i Ivica Dačić. Deklaracija o političkom pomirenju, kako je ranije rečeno, osnova je za zajedničku odgovornost za budućnost Srbije, odnosno za ostvarivanje vizije Srbije kao demokratske, kulturne, ekonomski razvijene i socijalno pravedne države. Tadić je ranije istakao da će DS i SPS time dati primer i drugima koji žele da učine političko pomirenje među sobom i doprinesu novoj stabilnosti za Srbiju i njene građane. Predsednik SPS-a ranije je kazao da se deklaracija zasniva na konsenzusu da se prevaziđu politička sporenja i sukobi iz prošlosti, ali da to ne znači "ni glorifikaciju ni relativizaciju prošlosti, kao ni okrivljavanje i obeskrivljavanje pojedinaca na osnovu političke pripadnosti". Beta
I dalje neizvesno ko će formirati vlast u prestonici
DRAGAN ŠUTANOVAC: Đilas gradonačelnik
Beograd - Iako je republička vlada formirana relativno brzo i bez većih problema i dalje je neizvesno ko će činiti vladajuću koaliciju na nivou Beograda. Signali koji dolaze iz vrha Socijalističke partije Srbije i Demokratske stranke govore u prilog tome da će te dve stranke formirati gradsku vladu. Međutim, čelnici gradskih odbora socijalista, radikala i "narodnjačke" koalicije svakodnevno održavaju sastanke uveravajući javnost da koalicioni sporazum koji su potpisali nije doveden u pitanje.
Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac izjavio je juče u Domu Narodne skupštine da očekuje da će na nivou Grada Beograda biti formirana ista vladajuća kolicija kao i na državnom nivou i da će novi gradonačelnik biti kandadat DS-a Dragan Đilas. Osim toga, on je naveo da je DS imala prvog demokratski izabranog gradonačelnika prestonice Zorana Đinđića, a potom Nenada Bogadanovića.
Šutanovac je precizirao da je formiranje identične koalicije u Beogradu sa republičkom "politički put koji mora da se desi", ali je dodao da lično nije uključen u pregovore oko formiranja gradske vlasti.
Nakon svečanosti povodom završetka školovanja 51. klase Generalštabnog usavršavanja Škole Nacionalne odbrane Vojske Srbije, Šutanovac je rekao novinarima da će Đilas biti odličan gradonačelnik i da će nastaviti putem kojim su, kao gradonačelnici, išli Đinđić i Bogdanović.
- Narednih dana DS i SPS će potpisati deklaraciju o političkom pomirenju kako bi Srbija mogla da se okrene boljoj budućnosti - rekao je Šutanovac.
On je dodao da on nije direktno uključen u pisanje deklaracije, ali da smatra da je to dobar način da se stavi tačka na tragičnu prošlost. Prema njegovoj oceni, deklaracija neće imati puno efekta ukoliko Vlada ne ostvari pun mandat i, za to vreme, ne ispuni predizborna obećanja i učini život građana boljim. Prva sednica Vlade održana u utorak je, prema njegovoj oceni, pokazala da se već radi u mnogo boljoj atmosferi, kao i da je zato optimista da će biti ostvareni i bolji rezultati.
Generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić je za Danas rekao da koalicioni sporazum socijalista, radikala i "narodnjaka" stoji i da je "održiv onoliko koliko je i svaki drugi sporazum održiv". Kako je kazao, on nije nigde čuo da je bilo ko od čelnika SPS-a taj sporazum doveo u pitanje.
- Mislim da će sve biti u redu - zaključio je Vučić.
Međutim, beogradska štampa je prenela njegovu izjavu da je u pregovorima o vlasti u Beogradu bilo ucena i pretnji, kao i da kruže glasine da je nekim članovima iz SPS-a i Nove Srbije nuđen novac kako bi odustali od koalicije sa SRS.
Predsednik Nove Srbije i doskorašnji ministar infrastrukture Velimir Ilić potvrdio je za Danas da je koalicioni sporazum na snazi i da nije ničim ugrožen. On je takođe potvrdio navode Vučića da je nekim ljudima nuđen novac samo da bi odustali od koalicije s radikalima. Zamoljen da prokomentariše tvrdnje da će novi gradonačelnik Beograda ipak biti Dragan Đilas, Ilić odgovara da se mora "poštovati izborna volja građana i da formirane koalicije treba da ostanu".
Konstitutivna sednica Skupštine Grada zakazana je za ponedeljak, 14. jul. I. Živanović
U DVE REČI

MAKEDONIJA: GRANICA U SKLADU SA SPORAZUMOM
Skoplje - Makedonija demarkacijom granice sa Kosovom ne čini ništa u suprotnosti sa sporazumom o granici potpisanim sa SR Jugoslavijom 2001, navelo je makedonsko Ministarstvo inostranih poslova u odgovoru na protestnu notu zvaničnog Beograd upućenu zbog nastavka demarkacije granice između Makedonije i Kosova. "Nemamo ništa protiv da Beograd bude uključen u proces demarkacije ukoliko se srpske vlasti o tome dogovore sa Unmikom i kosovskim vlastima", ističe Ministarstvo. U pismu zvanično Skoplje navodi da "žali što je Beograd odlagao demarkaciju i što to pitanje nije rešeno ranije", javili su makedonski mediji. Predstavnici Skoplja i Prištine pod međunarodnim monitoringom počeli su 30. juna demarkaciju granice između Makedonije i Srbije u delu ka Kosovu. U demarkaciji ne učestvuju predstavnici Srbije, zbog čega je Ministarstvo inostranih poslova Srbije uputilo protestnu notu makedonskim vlastima. FONET

U PRAGU ČITANA IMENA NESTALIH KOSOVSKIH SRBA
Prag - Imena nekoliko stotina kosovskih Srba nestalih otkako je upravu nad Kosovom preuzela međunarodna zajednica pročitana su sinoć u praškoj Galeriji Džez sekcije kao upozorenje na sadašnji položaj srpske manjine na Kosovu. Ravno 562 imena o kojima njihove porodice od 1999. do danas nisu uspele ništa da saznaju, abecednim redom u hepeningu "Kaži gde su ti ljudi..." pročitali su članovi češkog građanskog udruženja Res publica. "Neki od tih nestalih mogli su da budu žrtve trgovine ljudskim organima o kojoj je pisala u svojoj knjizi ‘Lov’ bivša glavna tužiteljka Međunarodnog tribunala u Hagu Karla del Ponte", kazao je predsednik udruženja Stanjislav Kliment. Pokrovitelj manifestacije je potpredsednica Odbora za spoljnu politiku donjeg doma češkog parlamenta, jedna od najaktivnijih u pokušajima ovdašnje opozicione levice da spreči češko priznanja nezavisnosti Kosova, poslanik nereformisanih čeških komunista Kateržina Konečna. Beta

PRIJAVA PROTIV ALBANCA ZBOG NAPADA NA SRBINA
Gnjilane - Kosovska policijska služba podnela je krivičnu prijavu protiv mladića albanske nacionalnosti B.K. iz sela Novi Draganac zbog napada na osamdesetogodišnjeg komšiju Srbina S. Z. Prema izjavi porptarola KPS za region Gnjilana Ismeta Hašanija agenciji Beta, do incidenta je došlo u ponedeljak, kada je S. Z., prema navodima svedoka, pustio stoku na livadu porodice B. K. (25). Hašani je rekao da je S. Z. napad prijavio juče i da ga je policija zatim odvela u bolnicu gde lekari nisu uočili povrede. "Slučaj je kompletiran i predat sudu", rekao je Hašani i dodao da je policija protiv B.K. podnela krivičnu prijavu zbog remećenja javnog reda i mira, a sud će utvrditi šta se dogodilo. Beta
PITANJE ODGOVOR
Da li bi trebalo formirati nestranačku komisiju za istinu i pomirenje?

Boško Mijatović
predsednik Upravnog odbora Centra za liberalno-demokratske studije
Komisija za istinu i pomirenje već je bila formirana 2001. i poučen negativnim iskustvom prethodne, nisam siguran da bi neka nova takva komisija imala šanse da funkcioniše. Smatram da osnivanje komisije za istinu i pomirenje nije dobar predlog.

Aleksandar Lojpur
advokat i bivši koordinator Komisije za istinu i pomirenje
Mislim da bi trebalo osnovati komisiju za istinu i pomirenje u kojoj bi svako od potencijalnih članova imao određene reference u javnosti. Smatram da ne treba zazirati od toga da članovi komisije budu ljudi koji su jasno politički opredeljeni. Prethodna komisija, čiji sam bio koordinator, bila je sastavljena od ljudi koji nisu krili svoja politička uverenja. Važno je da takvu komisiju osnuje i podržava država.

Radovan Bigović
profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta
Nisam siguran da bi osnivanje komisije za istinu i pomirenje moglo da doprinese bilo kakvom boljitku.

Miloš Đajić
predsednik Upravnog odbora Centra modernih veština
Sumnjam da postoje kapaciteti za formiranje komisije za istinu i pomirenje, a da ona ne bude politizovana. Ako bi postojala takva komisija, smatram da bi trebalo da je čine vodeći eksperti i istoričari koji bi na osnovu podataka napravili platformu o kojoj bi zatim Skupština trebalo da se izjasni. Svakako bi takva komisija, ako bi bila formirana, služila svrsi, jer je Srbiji potrebno suočavanje sa prošlošću. Problem bi bio kako bi komisija zadržala neutralnost prema različitim političkim stavovima o prošlosti i kako bi gradila kredibilitet na osnovu kojeg bi obavljala svoj posao.

Sonja Biserko
predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji
Mislim da osnivanje komisije za istinu i pomirenje bez države ne bi imalo smisla, jer je država ta koja treba da se suoči i prihvati istinu. Problem je i ko bi bili članovi takve komisije. Smatram da je možda bolje da se formira telo koje bi se bavilo razlozima i razumevanjem raspada Jugoslavije. Srbiji je neophodno razumevanje i prihvatanje istine o onom što se događalo u našoj prošlosti.
Copyright © 2002-2005 Danas - preduzeće za novinsko izdavačku delatnost DAN GRAF d.o.o.
periskop tvprogram dežurna feljton sport kultura vojvodina novisad terazije globus evropa region ekonomija dijalog hronika događaj dana naslovna
  SADRŽAJ  
CVETKOVIĆ: Vlada neće priznati nezavisnost Kosova

Rusija protiv rekonfiguracije Unmika

JEREMIĆ: Srbija ceni uzdržanost Podgorice

Većina zadržala saradnike

Proevropski sporazumi, ako ne bude opstrukcije

Prevazilaženje sporova

DRAGAN ŠUTANOVAC: Đilas gradonačelnik

Da li bi trebalo formirati nestranačku komisiju za istinu i pomirenje?
 
samo po danas.co.yu
po celom SCG web-u