Zočište: Svetinja čuva korene

D. ZEČEVIĆ

17. 07. 2014. u 14:15

Svečano obeležen završetak oslikavanja crkve Svetih Vrača Kozme i Damjana. Obnova manastira, posle razaranja 1999, započeta još pre jedne decenije

ZOČIŠTE - Manastirska slava Sveti Vrači, kojoj je prisustvovalo oko hiljadu gostiju i vernika, iskorišćena je i kao odlična prilika da se obeleži završetak oslikavanja crkve posvećene svetiteljima Kozmi i Damjanu. Po rečima igumana, oca Stefana, freskooslikanje svetinje trajalo je prethodna četiri meseca, dok će obnova manastira biti nastavljena.

- Radovi na kompleksu koji je razrušen 1999. započeli su u oktobru meseca 2004, kada je, osim uređenja crkve, počela i izgradnja konaka. Sada je na red došlo opremanje trpezarije sa kuhinjom, u južnom konaku koji se završava, a još ima posla i na zvonari koja je ozidana do krova. Takođe, neophodno je i uređenje kamenog zida i dvorišta, u čije okvire je, nažalost, sveden život bratstva manastira - objašnjava iguman Stefan.

Dosadašnju obnovu svetinje najviše je pomogla Kancelarija za Kosovo i Metohiju jer se, po rečima Aleksandra Dunđerina, šefa Sektora za kulturu i saradnju sa SPC pri Kancelariji za KiM, manastir svetih Vrača opravdano smatra duhovnim sedište Srba i njihovim dragocenim uporištem na Kosmetu.

- Obnavljanjem manastira Svetih Kozme i Damjana, Srpska pravoslavna crkva, te naš narod i država pokazuju rešenost da ostanu svoji na svome, bez obzira na okolnosti - istakao je Dunđerin i naglasio da će značaj obnove svetinje biti još veći kada se raseljeni Srbi budu vratili.

Inače, manastir Svetih Vrača sagrađen je u 14. veku. Porušen je 1999, tokom najezde Albanaca, a monaštvo se u vratilo pet godina kasnije, kada je i započeta obnova svetinje u kojoj - pored pravoslavaca - pomoć, odnosno izlečenje od raznih bolesti traže i Albanci.


BEZBEDNOST KOČI POVRATAK

IGUMAN Stefan napominje da verbalni napadi Albanaca na bratstvo manastira ne prestaju, a prethodnih godina monasi su bili izloženi i fizičkim nasrtajima. Time objašnjava i činjenicu da još nema ni očekivanog povratka raseljenih u selo Zočište, u kojem je nekada živelo oko 500 naših sunarodnika.

Po rečima Marjana Šarića, jednog od predstavnika Srba iz opštine Orahovac, još 2006. sagrađeno je 38 kuća za raseljene, ali je nedostatak bezbednosti i dalje nepremostiva prepreka. Inače, u Orahovcu i susednoj Velikoj Hoči trenutno živi oko hiljadu Srba.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Miro Markovic

17.07.2014. 19:04

Hvala svima dobrotvorima, koji su pomogli da se ovaj manastir obnovi i pruzi narodu kao ohrabrenje da nista ne moze da se unisti, ako to Bog ne dozvoljava i brani. Neka je bratsvo u Hristu toga manastira dovoljno harbor da ostane tamo gde je i saceka malo bolja vremena. Amerika propada, bas kao nekada silna carevina Turska. Srbi su strpljivi narod. Umeju oni da cekaju svoje vreme i pamte sva nedela protiv njih.

Gloria in Excelsis Deo

18.07.2014. 18:08

@Miro Markovic - Slava Bogu na visini !...a šta ćemo na Zemlji ?...strpljivo da čekamo propast Imperije IV Rima ? Imperije dugo propadaju - više vekova i sve vuku u vrtlog propasti, a Mi da se strpimo i da pamtimo ? Neće ići brale ! Koliko smo kao pojedinci poslali na sve adrese Imperije ovaj članak o " kamenitoj Demokratiji Milosrdnog (palog) anđela ???Bojimo se za svoju IP adresu i hakovanje.! Koliko je "SER-preduzetnika" otrčalo da spase barem onih svega 1 000 "Rahovljana" (po kosovskom rečniku)? Amnezija ?