Сарајевски Срби јачи од егзодуса

Драган ВУЈИЧИЋ

04. 03. 2017. у 16:03

Мирослав Лучић, председник скупштине српског града на Миљацки. Дејтоном, 1996, остављено им 12 станова у граду, а данас броје 70.000 људи

Сарајевски Срби јачи од егзодуса

РЕПУБЛИКА Српска је напунила 25 година. То је више него што је доживела Југославија између два рата. Кад су нас вољом "Дејтона" исељавали из наших кућа на Миљацки, оставили су нам 12 станова на Добрињи у једној стамбеној згради. Данас, 21 годину касније, са поносом говоримо да смо на ледини која се наслања на Романију саградили зграде са 3.000 нових станова и више од 3.000 кућа. У Источном Сарајеву, који ми упркос забрани међународног фактора и даље зовемо српско, данас нас има 70.000 и што је важније, овде нема "беле куге" - овако за "Новости" говори Мирослав Лучић, председник Скупштине града Источно Сарајево.

Делегација српског града на Миљацки, прошле среде је у Београду присуствовала културним дешавањима поводом обележавања 1. марта, дана кад је убиством српског свата почео рат у БиХ. У исто време државни врх РС обележавао је у српској престоници дан доношења свог првог Устава. Трећи "јубилеј", који је Сарајлије довео у Београд, је подсећање на 21 годину од кад су се организовано иселили из града на Миљацки, остављајући муслиманима своје куће и имања, носећи и своје мртве. Многи који су се 1996. иселили, у међувремену, су се вратили.

- Кад је 1996. одлучено да Сарајево комплетно припадне Алији Изетбеговићу, државни врх РС заузео је став да се котлина на Миљацки не сме напустити. То је тада била утопија у коју многи нису веровали - говори Лучић. - Данас имамо шест основних школа, Универзитет од четири факултета са 11.000 студената, пет тржних центара, културни центар, сијасет ресторана и кафића, тргове, нове саобраћајнице...

Подизање српског града, "на поглед" од Миљацке, подвижништво је о којем ће се тек говорити. Од државе, из Фондова намењених избеглима, до данас су добили 27 милиона КМ. Преко 80 одсто утрошених пара потиче од новца који су стекли продајући муслиманима своје куће и станове по центру и ободима града.

- Ми осећамо да живимо у "главном" граду и немамо против да Бањалука буде престоница Републике Српске. Од наших са Врбаса, ипак, очекујемо да нас "боље погледају". Потребни су нам путеви, средства јавног информисања, да нам из заједничке касе врати део ПДВ зарађен у нашој регији - каже Лучић.

* Мирослав Лучић


Прича даље да са Бањалуком не постоје спорови око даљег политичког пута РС. Јединство народа Српске ту је недељиво. Ипак, каже да постоји горчина међу житељима српског Сарајева, јер им се чини да се на овај град, пети по броју становника у РС, не гледа на прави начин. Он додаје да кад је у питању живот обичних грађана, не сме да буде важно ко је у СДС, а ко СНСД. Огромна већина житеља сваког града у РС жели само услове за нормалан грађански живот.


УПЛАШЕНИ АБУ ХАМЗА

КАД је Абу Хамзи, притворенику из одреда Ел муџахедин позлило пре неку годину, довели су га у нашу болницу - прича Мирослав Лучић анегдоту. - Пошто су му лекари помогли и човек мало дошао к себи, испричао им је да се на смрт уплашио мислећи да су га довели на погубљење. Наиме, тако му је изгледала болница у Источном Сарајеву.

- Кад се неко озбиљно разболи у Источном Сарајеву може да бира Фочу, Кошево, или приватне клинике за које народ овде нема пара. Болницу мора да нам изгради држава - каже Лучић.


МНОГО СМО ДАЛИ

ТОКОМ рата у Сарајеву према усклађеним списковима, погинуло је преко 7.109 рођених Срба Сарајлија. Од 1992. до 1995. око 20.000 њих који су били заточени у Алијином граду прошло је кроз тортуре неког од 123 тадашња логора за Србе. У Сарајеву су у овом периоду радиле и "етничке" јавне куће у којима су биле држане у граду заробљене Српкиње...

- Све ово знају и странци - говори Лучић. - Тако је било,тражимо да се нашим џелатима суди, као што они сваког Србина који је пушком бранио кућу сматрају четником и окупатором. Ту помирења засад нема.


Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (13)

Dusko

04.03.2017. 16:12

Ma kakvo ponirenje, lepo vi podignite zid izmedju srba I muslimana da se nemesamo vise I da konacno svako gleda svoja posla. Kad vec oce muslimani da budu poserijaceni neka im, ali sa one strane zida, ovako stalno kukaju da smo im mi uvek krivi za nesto. jedinstva sa muslimanima nema niti ga je ikada bilo niti ga ikada moze biti, oni nas toliko mrze da kad im I njihovi muslimanski filozofi savjetuju da budu dobro sa nama oni opet to nemogu da private, tako da neka im zemlje sa one strane zida.

Djole

04.03.2017. 16:21

Lazes druze, Srpsko Sarajevo je skup gradjevina koje bogati vlasnici iznajmljuju studentima i nesrecnicima koji su prisiljeni da rade u zajednickim institucijama. Prodji vikendom ili za Vaskrs kroz SSARAJEVO pa da vidis pustinje.

CarDusanSilni

04.03.2017. 16:32

Svaka cast,ovo je slika i prilika hrabrosti i patriotizma...ovom coveku treba da se da orden Milosa Obilica.

Sasha Kovacevic

04.03.2017. 18:58

Zivjela samostalna Republika Srpska! Nema oprosta ni zaborava balijskim zlocincima za pocinjen genocid nad Srbima.

zaliv.NET

04.03.2017. 19:03

Nikad vise zajedno sa poturicama, dosta je bilo eksperimenata i guranja u nesto zajednicko, Srbi su se opekli vise puta. Zivela nezavisna i slobodna Republika Srpska, svi Srbi u jednoj drzavi!

Lukavica

04.03.2017. 21:14

Posto sam iz Istocnog Sarajeva, mogu ponosno da kazem da smo napravili veliki napredak od 2000 godine kada se prva zgrada napravila.Tih 70 000 stanovnika racuna se Pale i Istocno Sarajevo (Lukavica).Lukavica lezi u samom Sarajevskom polju i udaljena je 2 km od aerodroma ima skoro 30 000 stanovnika.Medjutim postoje problemi kao i u svakoj zajednici.Bolnica nam je u jako losem stanju.Imamo svega 3-4 fabrike koje posluju pozitivno i bave se izvozom.Vecina negdje oko 3000 radi u federalnom Sarajevu

Marko

05.03.2017. 01:37

To se zove patriotizam, svaka vam čast naši dragi Srbi iz srpskog Sarajeva, ako Bog da da se dosta Srba koji su otišli širom sveta tu vrate i da učvrste svoj grad i da srpsko Sarajevo opet bude drugi po veličini srpski grad.

Darko

05.03.2017. 03:51

Ја само не знам коме смета независна Српска? И што то већ није?

miko

07.03.2017. 22:36

fabrike fale gospodo,dzaba sve kad idete da radite u federalno sarajevo i jos jedna stvar muslimani kupuju stanove u srpskom sarajevu za male pare.