Траже уступке од Европе

В. РАДОЈЕВИЋ

19. 02. 2006. у 19:27

Све извесније да ће присталице независности Црне Горе прихватити европске услове референдума. Индипендисти ће покушати да издејствују поновно одржавање референдума за годину дана и да услов буде разлика од десет одсто гласова

ПОДГОРИЦА - Иако се засада званично не изјашњава, индепендистички блок у Црној Гори највероватније ће прихватити да се референдум одржи по правилима која је, као предлог ЕУ, донео Соланин изасланик Мирослав Лајчак, по којима за независност мора гласати 55 одсто изашлих бирача, без неважећих листића. Процењујући да није паметно да одбију еврпски предлог, присталице независности покушаће да издејствују неке ситније измене, али је мало вероватно да ће у томе успети, јер ће блок за заједничку државу највероватније прихватити Лајчаков пакет без додатних захтева и условљавања.
Бивши кандидат за црногорског председника Драган Хајдуковић - актуелни саветник председника Филипа Вујановића - у недељу је оценио да треба прихватити предлог ЕУ, уз корекцију да се уместо апсолутне тражи релативна разлика од десет одсто.
Хајдуковић је у писаној изјави медијима навео да, ако се прихвати "ултиматум високог европског представника Хавијера Солане о потребној већини од 55 одсто изашлих", треба инсистирати да се уместо за три године, како је предвиђено европским пакетом, референдум понови после годину дана.
- Пошто је очигледно да морамо да пристанемо на велику неправду, у крајњем случају можемо да прихватимо и да број наших гласова буде читавих десет одсто већи од броја њихових - каже Хајдуковић. - То је огроман уступак, десет одсто више од онога што они имају, али је повољније од привилегија које им покушава да обезбеди Солана. То би могао бити наш контрапредлог - десет одсто више од онога што они имају, предложио је Хајдуковић.
Према незваничним информацијама, суверенисти ће највероватније уочи седнице парламента, заказане за 25. фебруар, донети коначну одлуку о предлогу Европске уније. На тој седници би и формално био прихваћен предлог ЕУ, а одмах би била заказана друга на којој би се референдум расписао. То мора бити учињено до краја фебруара како би се испоштовао рок од 75 дана за кампању, пошто је крајњи датум за његово одржавање 14. мај.

ПРЕДРАГ ПОПОВИЋ, ЛИДЕР НАРОДНЕ СТРАНКЕ ЦГ, ЗА "НОВОСТИ"
ПРИСТАЈЕМО НА 55 ОДСТО

ПОДГОРИЦА - Председник Народне странке Црне Горе Предраг Поповић, предложиће у понедељак на седници Председништва Извршног одбора странке да се прихвати предлог ЕУ о референдумској већини од 55 одсто изашлих бирача, јер је апсолутно сигуран да ће заједничка држава опстати. Како је казао за "Новости", он верује и да ће остале партије за заједничку државу прихватити предлог Хавијера Солане.
- Ми смо се пре уласка у ове разговоре обавезали да ћемо прихватањем арбитражне улоге ЕУ, прихватити и оно што они сматрају коректним. Пошто желимо у европске интеграције, било би неприродно да одбацимо предлог ЕУ у коју желимо да уђемо - каже Поповић.
* Како ћете члансту и функционерима партије образложити овакав став, јер нису испуњени захтеви да су за независност потребни гласови 50 одсто уписаних бирача?
- Било каква друга одлука, укључујући и бојкот, деморалисала би наше бирачко тело. Одбијање предлога ЕУ значило би слање дефетистичке поруке да немамо већину и да смо унапред помирени са поразом, али и да се плашимо овога режима, што није истина. Најважније, то би био антиевропски корак.
* Како вам изгледају услови из предлога ЕУ?
- Услови, колико год нису на нивоу наших захтева, дају праву шансу да могу са стопостотном сигурношћу да кажем да ћемо на референдуму победити. Најважније је да блок за заједничку државу обезбеди потпуно јединство и ту сам велики оптимиста. Нема алтернативе. Неприхватање би значило потпуну изолацију од стране међународне заједнице, изложили бисмо народ новој тортури режима, и не бисмо имали никакву контролу над референдумским процесом.
В. Р.

ДА НАМ ЈЕ...
* КАКО оцењујете изјаве индипендиста да је предлог неправедан и да опозицији даје стартну предност од 10 одсто?
- Ово је заиста предлог једнаких шанси. Да ми имамо све механизме које има Ђукановић, власт, новац, медије, дали бисмо другој страни двотрећинску већину предности и сигурно победили. Они се уз све то што имају, плаше и траже преко тога, што је крајња дрскост и безобразлук на које нећемо пристати.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације