VN Kine - Hamilton pobedio u 1.000 trci Formule 1!

Autor: Beta Beta
nedelja 14.04.2019.
10:18
Izvor: Beta

Vozač Mercedesa Luis Hamilton pobedio je danas u 1.000 trci šampionata Formule 1, za Veliku nagradu Kine u Šangaju.

Epa/Wu Hong
Epa/Wu Hong

Povezane vesti

Luis Hamilton je ostvario drugu uzastopnu pobedu u sezoni, a 75. u karijeri i preuzeo vođstvo u generalnom plasmanu.

On je na startu pretekao timskog kolegu Valterija Botasa, koji je bio na pol poziciji, bez problema je sačuvao prednost do kraja i ostvario pobedu u jubilarnoj trci u Kini.

Botas je bio drugi, a treće mesto zauzeo je Sebastijan Fetel iz Ferarija, koga je, prema naređenju iz ekipe, tokom trke morao da propusti Šarl Lekler.

Četvrto mesto zauzeo je vozač Red Bula Maks Verstapen, a Lekler je bio peti. Šesto  mesto zauzeo je vozač Red Bula Pjer Gasli, a Danijel Rikardo iz Renoa bio je sedmi. Osmi je bio Serhio Peres iz ekipe Rejsing Point, deveti Kimi Raikonen iz Alfa Romea, a 10. mesto zauzeo je Aleksandar Albon iz ekipe Toro Roso.

Dodatni bod za najbrži krug trke osvojio je Gasli, kome je to uspelo u poslednjem krugu.

Hamilton je dobro startovao, obišao je Botasa, koji je uspeo da zadrži drugu poziciju, ispred Leklera, koji je obišao Fetela. Odmah na startu došlo je do incidenta, pošto je Kvjat udario u oba Meklarena, Sainca i Norisa. Uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti, kako bi se uklonili delići sa staze, a kada je trka nastavljena Hamilton je stekao osetniju prednost.

Kvjat je zbog incidenta kažnjen prolaskom kroz boks, zbog čega je izgubio oko 25 sekundi.

Hamilton je do 10. kruga stekao tri sekunde prednosti ispred Botasa, za kojim je sekundu zaostajao Fetel, a pratio ih je dvojac Red Bula Verstapen i Gasli. Iz boksa Ferarija Lekler je dobio naređenje da vozi brže ili da propusti Fetela, pa se mladi vozač iz Monaka sklonio četvrtostrukom šampionu u 11. krugu.

Ubrzo su se Mercedesi odvojili od Ferarija, Fetel je bio na 9,2 sekundi zaostatka za Hamiltonom, a 5,1 za Botasom. Lekler je rekao ekipi putem radija da nije zadovoljan odlukom i pitao je šta da radi dalje, a odgovorili su mu: "Nastavljamo da radimo svoj posao".

Ferari
Foto: Epa/Diego Azubel

Fetel je grešio na kočenju i nije uspeo u potpunosti da iskoristi privilegiju prvog vozača i primakne se Mercedesu, a Lekler je ponovo rekao da gubi mnogo vremena: "Ne znam da li to želite da znate ili ne". Iz boksa mu je odgovoreno da se o tome razgovara, a Fetelu je rečeno da pojača tempo.

Vozač Renoa Niko Hulkenberg završio je trku u 17. krugu, a od vodećih prvi u boks otišao je Verstapen, koji je izašao na stazu ispred Raikonena, na osmo mesto. Odmah je reagovao Ferari i pozvao Fetela u boks, a Nemac se vratio ispred Verstapena, koji ga je odmah napao. U jednom trenutku Red Bulov bolid našao se ispred Ferarija, ali je Fetel uspeo da vrati poziciju, a zatim je imao najbrži krug.

U 22. krugu Botas je otišao na zamenu guma i vratio se na stazu iza Leklera, a ispred Fetela i Verstapena. Krug kasnije na zamenu guma otišao je i Hamilton, a za njim odmah i Lekler. Hamilton je bio prvi, ispred Botasa, Fetela, Verstapena i Leklera.

Botas je na 1,2 sekunde smanjio zaostatak za Hamiltonom, svetski prvak pitao je zbog čega je Finac išao ranije na zamenu guma, a iz boksa mu je rečeno da je sada u boljoj poziciji.

Vozač ekipe Alfa Romeo Kimi Raikonen je zatim otišao na zamenu guma, a po izlasku iz boksa odmah je obišao Magnusena i našao se na 10. mestu, a zatim je u 29. krugu obišao i Grožana i popeo se na deveto.

Lekler je pitao da li treba da čuva gume, iz boksa su mu odgovorili da pojača tempo, a zatim i da "prelaze na plan B". On je smanjivao zaostatak za Red Bulom, koji je pozvao Verstapena u boks, a zatim je Fetel, u 36. krugu otišao na zamenu guma. Krug kasnije isto je uradio i Hamilton, a odmah za njim i Botas. Hamilton se vratio na čelo, iza njega vozio je Lekler, a zatim i Botas, ispred Fetela i Verstapena.

Fetel je vozio najbrži krug trke, a ubrzo je Botas napao Leklera i obišao ga u 40. krugu. Tri kruga kasnije Lekler je otišao na zamenu guma, Nemac je preuzeo treće mesto, a vozač iz Monaka pao je na peto po povratku na stazu, iza Verstapena.

Pet krugova pre kraja Hamiltona je zanimalo da li je timski kolega pod pritiskom Ferarija, ali i ko ima dodatan bod za najbrži krug trke. Gasli je u poslednjem krugu odvezao najbrži krug i osvojio dodatan poen.

Naredna trka u šampionatu na programu je 28. aprila za Veliku nagradu Azerbejdžana.

Ne propustite