Gdje su danas likovi iz Žikine dinastije (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Gdje su danas likovi iz Žikine dinastije (VIDEO)

Žikina dinastija je sedmi nastavak filmskog serijala Lude godine, režisera Zorana Čalića, s Gidrom Bojanićem, Nikolom Kojom i Markom Todorovićem u glavnim ulogama, snimljen 1985. godine.

Naziv serije osmišljen je kao parodija na popularnu američku seriju Dinastija, koja je sredinom '80-ih osvojila gledatelje s područja tadašnje Jugoslavije.

Bio je to kultni film, a i danas, 30 godina nakon snimanja, često ćete čuti citate iz tog filma u svakodnevnom govoru.

No, gdje su danas i šta rade neki od likova iz Žikine dinastije?

Rialda Kadrić


Rialda Kadrić (Marija) danas ima pedeset jednu godinu. Kao djevojčica je bila član dramskog studija Bate Miladinovića i tako je dobila šansu da igra u pomenutom serijalu, iako je prvobitno reditelj Zoran Čalić u planu za lik Marije imao Sonju Savić.

Devedesetih je napustila zemlju i otišla u Sjedinjene Američke Države, gdje je radila kao novinarka Glasa Amerike. Danas živi u Londonu i navodno je udata za vlasnika nekoliko hotela.

Vladimir Petrović


Vladimir Petrović (Boba) danas ima pedeset devet godina. Davno se povukao iz glumačkog posla. Suvlasnik je Radio Indeksa i vlasnik Reklamne agencije. Bavi se marketingom i već tridesetak godina kreira reklamne poruke. U pauzi snimanja Žikine dinastije svirao je bubnjeve (jedno vrijeme i u bendu Olivera Mandića), a dvije godine je režirao i legendarno Indeksovo radiopozorište s originalnom postavom u kojoj su bili Mićko Ljubičić, Bićko, Petrući, Zvonimir Šimunec i ostali.

Dvojica djedova, nažalost, više nisu s nama.


Dragomir Bojanić - Gidra (Žika Pavlović) je bio je jedan od najpoznatijih srbijanskih glumaca u bivšoj SFRJ.

Glumio je u mnogobrojnim filmovima, ali slavu je stekao ulogom Žike Pavlovića u devet nastavaka filmskog serijala Lude godine. Preminuo je 11. novembra 1993. godine u Beogradu.

Marko Todorović (Milan Todorović) bio je srbijanski glumac. Rodio se 1929. godine u općini Prnjavor. Glumio je u više desetina filmova, a široj publici je postao poznat nakon uloge Josipa Broza Tita u filmu Užička republika iz 1974.

Slavu je stekao ulogom Milana Todorovića u devet nastavaka Ludih godina.

Umro je u augustu 2000. godine u Beogradu.

Nikola Kojo (Miša) je na filmu debitirao s nepunih 11 godina, ulogom dječaka Ivana u filmu Rad na određeno vreme. Tokom 1980-ih, odigrao je zapažene uloge u filmu Igmanski marš (1983), TV seriji Sivi dom (1984), i jednu od glavnih uloga u tri nastavka (Šta se zgodi kad se ljubav rodi - 1984, Žikina dinastija - 1985, Druga Žikina dinastija - 1986) veoma popularnog filmskog serijala Lude godine, što ga je profiliralo u jednog od najpoznatijih glumaca mlađe generacije u tadašnjoj Jugoslaviji.


Godine 1992. odigrao je glavnu ulogu u filmu Srđana Dragojevića Mi nismo anđeli po kojoj ostaje zapažen. Iako mu je sve to donijelo ogromnu popularnost i veliku medijsku pažnju, nastavio je da sa sve većim uspjehom gradi ozbiljnije i izazovnije uloge, posljednjih godina uglavnom na filmu, jer se iz pozorišta povukao na neodređeno vrijeme.

Oženjen je Aleksandrom s kojom ima kćerku Anu (2008) i dvije kćerke bliznakinje (2013). 

Lidija Vukićević (Lilika) poznata je srpska glumica i političarka. Bila je narodni poslanik Srpske radikalne stranke u koju se učlanila 2004. godine.


Najbolje je poznata po ulozi Violete Popadić, kćerke glavnih junaka iz serije Bolji život. Počela je glumiti i u filmovima od 1985. kada je dobila ulogu u Žikinoj dinastiji. Tada je imala 22 godine i glumila je atraktivnu kućnu spremačicu Liliku. Dobivala je slične uloge u filmovima istog žanra kao što su Špijun na štiklama (1988) i Vampiri su među nama (1989).

Živjela je jedno vrijeme u Americi, Turskoj i Holandiji, a danas živi u Beogradu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije