Top News
25505 prikaza

Krvava Azra: Srbima čupala nokte užarenim žaračem

Azra Bašić
Tužilaštvo BiH
Azra je hrvatska državljanka koja je u ratu otišla u Derventu i ondje stekla status jednog od najzloglasnijih mučitelja srpskih logoraša

Azra Bašić (58), djevojački Alešević, rođena Riječanka, bivša pripadnica HV-a i HVO-a zvana Azra Dva Noža ili Krvava Azra, koja je 22. studenoga iz SAD-a, gdje je živjela u gradiću Stenton u Kentuckyju pod imenom Isabella Bashich bila izručena u BiH zbog optužbe za ratne zločine i genocid u Derventi 1992. godine osuđena je u srijedu pred Sudom Bosne i Hercegovine na 14 godina zatvora pošto je proglašena krivom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

“Klali ste, mučili, tukli i maltretirali zatvorenike. Odsijecali im spolovila. Čupali uši i nokte usijanim žaračem. Tjerali ih da ližu krv mrtvih zatvorenika i pužu po staklu. Tereti vas se za ratni zločin i genocid”, samo je dio optužbi protiv žene koja je devedesetih bila strah i trepet Dervente, a koje su joj na sudud pročitane u studenom 2016. godine.

Pokolj u Bijeljini 1992., Arkanovci Ron Haviv Life "Gledao sam pad Vukovara, a Arkan mi se htio krvi napiti"

Iako podrijetlom iz muslimanskog sela Kotorsko kod Doboja, Azra je hrvatska državljanka koja je u ratu otišla u Derventu i ondje stekla status jednog od najzloglasnijih mučitelja srpskih logoraša. Svjedočanstva protiv nje mjere se u tisućama podjednako ogavnih i krvavih stranica. Iako ju svjedoci optužuju za mnoga zlodjela, službeno je optužena samo za jedno ubojstvo - Blagoja Đuraša - kojem je prerezala vrat pred više zatvorenika. Srpski tabloid Blic razgovarao je o tom slučaju s Radojicom Garićem, jednim od rijetkih koji su imali sreće preživjeti “bliski susret” s Azrom Dva Noža.

"U travnju 1992. u bivšem Domu JNA otvoren je logor za zarobljene Srbe. Među brojnim mučiteljima koji su nas svakodnevno krvnički tukli posebno se isticala Azra Bašić. Mene i ostale zatvorenike stalno je šutirala, tukla metalnom šipkom i psovala srpsku majku. Jedne večeri ušla je u prostoriju u kojoj je bilo zatvoreno nekoliko desetaka izmučenih i izgladnjelih Srba i na naše oči nožem prerezala vrat mom predratnom susjedu Blagoju Đurašu! Nakon što ga je zaklala, zgrabila me je za kosu i tjerala da pijem krv koja mu je curila iz rane. Kasnije mi je tim istim nožem izrezala leđa, a Mili Kuzmanoviću, koji je prije dvije godine preminuo od posljedica stravične torture kojoj je bio izložen i od koje se nikad nije oporavio, kliještima je iščupala sve nokte. Bašić nije žena, već pravo čudovište", ispričao je Garić.

Takvih je svjedočanstava mnogo. Preplašeni logoraši prisjećali su se u brojnim iskazima protiv Azre kako bi u prostoriji Doma JNA zavladao muk kada bi ušla ona, tada mršava mlada žena kratke kestenjaste kose. Uz nju je bio pas koji bi joj, što ju je posebno zabavljalo, lizao krv mučenih zatvorenika s čizama. Imala je široku paletu metoda torture. Usijanim žaračem hvatala je muške zarobljenike za spolovila ili bi im čupala nokte, a nožem, od kojeg se nikad nije odvajala, voljela je sjeći uši. Jednog je logoraša, svjedočili su preživjeli, natjerala da puže po podu punom stakla. Tad bi uzela uže i stavila mu ga u usta te ga jahala po prostoriji. Žedne zatvorenike pod prijetnjom krvavih muka tjerala je da jedu šake soli i piju benzin. Nekoliko je puta, kako bi označila svoje žrtve, na njihova čela nožem urezivala četničke simbole, objavio je svojedobno Jutarnji list. Dragan Kovačević (66) također je iznio strahote koje je Azra navodno počinila prema zarobljenicima.

Srebrenica, genocid, masovna grobnica Mjesta pokolja Life Klaonica u BiH: Mjesecima su prevozili raspadnuta tijela

"Bili su skinuti do pasa i bosi, gaženi su čizmama dok su puzali na klizavom podu, u potoku krvi i stakla. Donosili bi im i konopac na kojem je bio svezan čvor i tjerali ih da ga stave u usta, poslije čega su njihovi tamničari naglo povlačili konopac i čupali im zube", prisjetio se Kovačević.

A onda je s prestankom ratnog vihora, zajedno sa suprugom Nedžadom Bašićem, također osumnjičenim za ratne zločine na području Dervente, Azra nestala. Bosanskohercegovačko pravosuđe godinama ju je pokušalo locirati, baš kao i obitelj hladnokrvno zaklanog Blagoja Đuraša. Početkom 2004. FBI joj je ušao u trag na području New Yorka, no uspjela im je umaknuti te je godinama mirno živjela u gradiću Stenton u saveznoj državi Kentucky, više od osam tisuća kilometara udaljena od prizora svojih čudovišnih zločina. Živjela je u kući prosječne američke obitelji Loman. Steve i Lucy Loman američkim su novinarima ispričali kako ih se dojmila kao nesretna, ratom duboko traumatizirana žena dobra srca, koja je susjede osvojila jer je pekla najbolje torte u četvrti.

Lucy Loman novinarima je tako ispričala da Azra nikad nije krila svoju ulogu u ratu te da im je otvoreno govorila o ubojstvima koje je počinila.

"Rekla je da joj je bilo teško samo kada je ubila prvog čovjeka, jer ga je gledala u oči. Ispričala nam je da je to bila situacija “ubij ili budi ubijen” i da joj je nakon tog ubojstva bilo muka, no da je poslije išlo lako", rekla je Lucy Loman novinarima uglednog američkog dnevnika New York Times.

Američkoj je obitelji Azra Dva Noža ispričala i da je jednom srpskom vojniku nožem odsjekla penis, no da je za to imala vrlo dobar razlog.

"Rekla je da je vidjela kada su srpski vojnici silovali 17-godišnjakinju koja je sljedeći dan od posljedica brutalnog silovanja preminula. Navodno je kasnije naišla na jednog od silovatelja te je svojim suborcima zabranila da ga odmah ubiju, nego mu je odrezala penis i rekla “više nećeš silovati”.

Lomanovima je Azra djelovala kao vrlo dobra osoba, a ratne traume na njoj su se, rekli su novinarima, najviše vidjele kada bi se na televiziji prikazivali ratni filmovi.

"Odmah bi gasila televiziju", ispričali su.

Pokolj u Ahmićima Jesu, ubijali su Top News Te zločine je počinio netko 'naš', u 'naše' ime!

Kada je 2011. FBI došao po Azru, gdjekad poznatu i pod imenom Isabella Bashich, koju su locirali i uhitili pod optužbom za imigracijsku prijevaru jer je vlastima dala netočne podatke o sudjelovanju u ratu u Bosni, Lomanovi su se šokirali. Kao “kolateralna žrtva” stradao je i Lucyn suprug Steve, umirovljeni kamiondžija, kojeg su tada također priveli zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja, objavio je Jutarnji list. Tada je počeo dugotrajan ekstradicijski postupak u kojem je Azrin odvjetnik Patrick Nash pokušao osporiti bosanskohercegovačku optužnicu.

Prvo, tvrdio je kako nema nikakvog dokaza da je Azra ikada bila dio ijedne hrvatske postrojbe, iako se u optužnici tereti da je zločine počinila kao pripadnica 108. brigade Hrvatske vojske. Kada je novinar Jutarnjeg lista pokušao istražiti taj podatak, iz Ministarstva obrane rečeno mu je da 108. brigada nije nikada bila u Derventi. Tužiteljstvo BiH tada se ispravilo i reklo da je ipak riječ o 111. brigadi, a možda i o nekoj paravojnoj formaciji. Problematičan je i njezin identitet koji je nizom prijevara pokušala sakriti.

Prema jednoj verziji, Bašićeva je rođena 22. lipnja 1959. godine u Rijeci u Hrvatskoj kao Azra Alešević, a prema drugoj u Kotarskom kod Doboja. Tijekom rata, 1. ožujka 1994. godine, udala se za Nedžada Bašića. Krijući identitet prethodnih godina, koristila je djevojačka i vjenčana prezimena, kao i imena Azra Kovačević i Izabela (Isabelle) Bašić.

Optužnica po kojoj je donesena nepravomoćna presuda tereti Azru Bašić za zločine tijekom rata u BiH i oružanog sukoba između vojske bosanskih Srba i HVO koje je počinila najprije kao pripadnica 305. brigade HV-a, a poslije kao pripadnica 103. brigade HVO-a.

Prema optužnici Bašić je u razdoblju od 26. travnja do početka svibnja 1992. godine u prostorijama bivšeg Doma JNA u Derventi i na području sela Polje gdje su bili zatvoreni civili i jedan ratni zarobljenik srpske nacionalnosti s područja općine Derventa, sama ili zajedno sa drugim pripadnicima Hrvatske vojske i HVO-a sudjelovala u ubojstvu, mučenju i nečovječnom postupanju, nanošenju velikih patnji i ozljeda zatočenicima.

U iskazima svjedoka predočenima sudu Bašić je opisana kao iznimno okrutna osoba koja je zatočenike izvrgnula najtežim zlostavljanima, zbog čega je dobila nadimak Krvava  Azra i Azra Dva Noža.

Suđenje Bašić trajalo je od siječnja, a počelo je nakon što je ona u studenom 2016. godine izručena bosanskohercegovačkim vlastima iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) gdje je emigrirala nakon rata.

Američki FBI uspio je nakon dugogodišnje potrage locirati Bašić i uhititi je 2011. godine, a iz SAD je deportirana zbog davanja lažnih iskaza o svom sudjelovanju u ratu u BiH.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vjaceslav 20:09 29.Prosinac 2017.

    kako je žaračem hvatala za spolovila? to se sa žaračem ne može.