Džaferović: Promocijom knjige Tuzlanska kapija - režirana tragedija, Srbija vređa žrtve 1Šefik Džaferović Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović izjavio je da je promocija knjige Ilije Brankovića „Tuzlanska Kapija – režirana tragedija“, u organizaciji Ministarstva odbrane Srbije, nova uvreda porodicama devojaka i mladića ubijenih na tuzlanskoj Kapiji, kao i svim građanima BiH.

Država Srbija „zvanično i sistemski“ vređa žrtve tuzlanske Kapije, naveo je Džaferović u saopštenju objavljenom na zvaničnoj stranici Predsedništva BiH.

On je naveo da Srbija godinama pruža utočište generalu Vojske RS Novaku Đukiću, koji je pred Sudom Bosne i Hercegovine osuđen za zločine na tuzlanskoj Kapiji.

„Zaštita presuđenog ratnog zločinca, negiranje njegovog nedela i vređanje porodica nedužnih mladih ljudi koje je pobio, pre svega je anticivilizacijski čin, ali i čin kojim Srbija dodatno potkopava svoje odnose sa BiH“, naveo je Džaferović.

Prema njegovim rečima, vrhunac cinizma je da se promocija održava u trenutku posete Beogradu glavnog haškog tužioca Serža Bramerca, koji je na sastanku sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem izrazio nezadovoljstvo regionalnom saradnjom.

„Kao član Predsedništva BiH insistiraću da se, u okviru Revidirane strategije za procesuiranje ratnih zločina u BiH, precizira politika BiH po pitanju regionalne saradnje i pronalaska načina da se zločinci, koji su pobegli u susedne zemlje, privedu pred lice pravde“, rekao je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari