x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Criza ne strică vacanţa

Criza ne strică vacanţa

de Elena Stan    |    09 Iul 2010   •   00:00
Criza ne strică vacanţa
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Anul acesta pe litoral vor ajunge cu 10% mai puţini turişti decât în 2009



Numărul turiştilor care vor merge la mare în România anul acesta va fi mai mic faţă de anul trecut cu circa 5%-10%.
"Măsurile de austeritate despre care se tot discută de ceva timp au făcut ca oamenii să nu îşi mai cumpere din timp bilete pentru vacanţa de vară pe litoralul Mării Negre. Aceştia aşteaptă să vadă cu cât le scade salariul, cu cât se vor scumpi alimentele, facturile la utilităţi etc. Şi numai după aceea, dacă le mai rămâne ceva, se gândesc la petrecerea vacanţei. Astfel, faţă de în­ce­putul anului, când eram mult mai optimişti şi credeam că numărul turiştilor care vor ajunge pe litoral va fi cel puţin la acelaşi nivel cu cel din 2009, acum estimăm o scădere de circa 10% faţă de perioada similară a anului trecut, când au fost înregistraţi 1,3 milioane de turişti, din care maxim 40.000 au fost străini", ne-a explicat Traian Bădulescu, purtătorul de cuvânt al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

"Numărul turiştilor care au cumpărat vacanţe pentru litoralul românesc este cam la nivelul anului trecut pentru aceeaşi perioadă. Rămâne actual trendul «de criză», turiştii preferând destinaţiile accesibile din punct de vedere al preţului, astfel încât să scoată din buzunar mai puţini bani pentru cazare, masă şi transport. Programul «înscrieri timpurii», urmat de reducerile de sezon sperăm să atragă pe litoral turişti într-o pondere comparabilă cu cea de anul trecut la acelaşi moment al anului", a declarat Marius Meruţă, coordonator PR Transilvania Travel.

"Faţă de anul trecut, remarc o scădere a vânzărilor pentru litoralul românesc cu 10%-12%, însă am lansat oferte speciale de genul: Plăteşti 5 nopţi şi stai 6 nopţi, care atrag turiştii.

Cele mai căutate sunt hotelurile din Mamaia, fiind înregistrate cereri atât pentru hotelurile de două stele, cât şi pentru cele de trei şi patru stele, în funcţie de bugetul turiştilor. Aceştia aleg îndeosebi hotelurile cu un raport bun calitate-preţ", a declarat Marius Us­turoiu, manager al agenţiei Mareea. Deşi se plâng că nu mai au turişti, agenţiile şi operatorii nu iau în calcul încă o reducere a preţurilor. "Majoritatea operatorilor turistici de pe litoral au făcut reduceri subs­tan­ţiale de preţuri anul trecut, iar anul acesta au rămas cam la acelaşi nivel.

Cu toate că tarifele au rămas la ni­velul lui 2009, pentru a atrage tu­riştii, operatorii de la litoral oferă clienţilor tot felul de oferte şi de servi­cii în plus", ne-a declarat Traian Bă­dulescu.  "Sunt căutate hotelurile cu tarife reduse şi cele care oferă facilităţi suplimentare la pachetul de bază.

Aşa se face că hotelurile de două şi de trei stele au cea mai mare priză la public care acum nu mai este dispus să-şi facă vacanţa «fără să se uite la bani». «La mare, la soare!» rămâne refrenul la modă pentru turiştii care aleg litoralul românesc.

Oamenii nu mai încearcă nea­pă­rat ceva nou, preferă o destinaţie sau un hotel în care au mai fost dacă tari­ful este acceptabil pentru buzunarele lor. În contextul crizei, atracţia principală este preţul. De aceea, pe baza informaţiilor din piaţă, am lansat programe pentru destinaţii căutate care combină reduceri de tarife cu mai multe facilităţi", a spus Meruţă.


OFERTĂ: CAZARE GRATIS UNA SAU DOUĂ NOPŢI
"Zile gratuite de vacanţă" reprezintă un nou program lansat de ANAT, desfăşurat în parteneriat cu hotelierii din România şi cu celelalte asociaţii din turism. Astfel, cei care cumpără o vacanţă în România, pentru perioada 15 iunie-15 iulie şi 15-31 august, pot primi pentru preţul plătit una sau două nopţi gratuite de cazare. "Până în prezent a fost înregistrat un număr de aproximativ 17.000 de astfel de pachete vândute. Ne aşteptăm ca până la finalul programului să avem un număr de cel puţin 35.000 de turişti care aleg să profite de această ofertă", a spus Bădulescu. Turiştii se mai pot bucura de preţuri avantajoase şi prin intermediul ofertei "Hai la băi" - program care include oferta valabilă în lunile  iulie şi august. Toate ofertele şi programele speciale sunt disponibile exclusiv prin agenţiile de turism membre ANAT, a căror listă o puteţi consulta pe www.anat.ro.

×
Subiecte în articol: economic