Hvit nasjonalist

Mange overser at Anders Behring Breivik er tydelig opptatt av rase.

FAVORITT Den svenske hvit makt-artisten Saga er en av Behring Breiviks favoritter. Her gjør hun nazihilsen på scenen på en festival i Budapest. Foto: Youtube
FAVORITT Den svenske hvit makt-artisten Saga er en av Behring Breiviks favoritter. Her gjør hun nazihilsen på scenen på en festival i Budapest. Foto: Youtube Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Anders Behring Breiviks Facebook-profil viser få klare tegn til politisk ekstremisme. Av profilen framgår det at han er «konservativ kristen», og at han i tillegg til å drive selskapet Breivik Geofarm liker å jakte, se sport på tv og spille dataspill. Yndlingsforfattere: Orwell og Kafka. Beste filmer: Gladiator, 300 og Dogville. Favoritt-tv-serier: Dexter og Caprica. Musikksmaken hans framstår også som ordinær. Han oppgir «klassisk» og «vokal trance» som favorittsjangre og har lastet opp flere YouTube-klipp med atmosfærisk elektronika og popartister som Audrey Gallagher, Armin van Buuren og Helene Bøksle.

Inntrykket fra Facebook-profilen står ikke i motsats til merkelappene journalister og forskere har satt på Behring Breivik - de har vel snarere bygget på den. Men det offentlige bildet Behring Breivik har skapt av seg selv, både på Facebook og i innlegg på nettfora som document.no, er nøye konstruert. Det er ikke misvisende, men mangelfullt, siden det skjuler visse sider ved ham selv som han fryktet kunne røpe terrorplanene. Det gir derfor begrenset mulighet til å trekke slutninger, noe ekspertkommentatorene må innse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.