Najnovije vesti
Vesti Vojvodina
Tornado u Somboru?!

Tornado u Somboru?!

U ataru Sombora, u okolini salaškog naselja Gradina u sredu, pola sata posle podneva pojavila se tzv. pijavica, odnosno, kako je poznatija, tornado, javila je Radio televizija Vojvodine.

38081_tornadosombor
38081_tornadosombor

Meteorolog Đorđe Kartum iz Radarskog centra (RC) Bajša, nakon što je pogledao snimke, rekao je za somborski portal da se nesumnjivo radi o tornadu, kako ga zovu u Americi, ali nije mogao precizno da proceni njegovu snagu.

On je izjavio da se takve pojave u Srbiji događaju vrlo retko i da su kratkotrajne, što praktično sprečava njihovo izučavanje.

Kartum je kazao da je njihov radar u to vreme pokazivao nestabilno vreme u Somboru i pojavu kumulunimbusa, odnosno olujnih oblaka.

Između svih vrtložnih vetrova nema neke preterane razlike u pogledu izgleda i snage, ali se razlikuju u veličini, tj. prečniku vrtloga. Dele se na morske pijavice, kopnene pijavice (trombe) i tornado.

Trombe su manje-više redovna stvar i obično su dosta slabe. Međutim, bilo je slučajeva da su razvile dovoljnu snagu da prevrnu automobil i naprave popriličnu štetu.

Tornado nastaje različitim fizičkim procesima u atmosferi, a za nastanak tornada je potrebno nekoliko uslova, kao što su nestabilnost atmosfere, mehanizmi podizanja i vlaga u srednjim i donjim delovima atmosfere.

U blizini tla nestabilna vazdušna masa je topla i vlažna, a relativno je hladnija u gornjim delovima atmosfere. Topli i vlažni delovi vazduha dižu se i sastaje sa hladnim i suvljim.

Strujanje toplog vazduha se u oblaku sudara sa ostalim strujanjima hladnijeg silaznog vazduha i tada oblak počinje pokazivati vidljive rotacije koje se zbog sile teže pružaju do tla.

Najviše tornada ima u SAD, oko 1.200 godišnje, što je četiri puta više nego na tlu Evrope, što se dešava zbog specifične geografije tla severno-američkog kontinenta, na kojem manjkaju visoke planine koje bi sprečile mešanje toplih i hladnih vazdušnih struja.