');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Mateo Renci novi premijer Italije

Lider italijanske Demokratske stranke Mateo Renci formalno je danas prihvatio da bude novi premijer Italije pošto je uspeo da oformi široku koaliciju koja se činiti novu italijansku vladu.

436143_renci3
436143_renci3

Renci je poručio da je namera novog kabineta da pružiti "snažnu poruku međunarodnoj zajednici da će njegova vlada brzo doneti izborne i ekonomske reforme", prenela je agencija AFP.

AP dodaje da je izborom Rencija započet "preporod" treće po veličini privrede u evrozoni, koja je zapala u "duboku recesiju".

Bivši gradonačelnik Firence, Renci (39) biće najmlađi premijer Italije, kada sutra njegov kabinet zvanično položi zakletvu, prenela je američka agencija.

Predstavljajući novog italijanskog premijera, AFP navodi da Renci uživa veliku popularnost uglavnom zato što nikada ranije bio član vladinog kabineta, parlamenta niti italijanskog političkog establišmenta narušenog korupcijskim skandalima.

Kritičari ga optužuju za prevelike ambicije i netaktičnost, mada skeptici priznaju da je njegov izbor bolji do prevremenih izbora.

Svojim privlačnim sloganima i pametnim korišćenjem socijalnih mreža, neformalni Renci je posebno popularan među mlađim biračima, tim pre što se često može videti da kruži Firencom na biciklu i voli farmerke, kožnu jaknu i retro naočare za sunce.