');
Najnovije vesti
Blic Vesti Hronika

Zbrka sa imenom "1389"

BEOGRAD - Na jučerašnjoj javnoj raspravi u Ustavnom sudu Srbije utvrđeno je da je tužilaštvo tražilo zabranu Pokreta „1389”, koji predvodi Radojko Ljubičić, ali ne i zabranu udruženja SNP „1389”, čiji je predvodnik Miša Vacić i koje je registrovano 2010. godine.

Sudija izvestilac Milan Marković konstatovao je na početku rasprave da postoje dva pokreta sa skoro identičnim imenom. Pokret „1389”, čija se zabrani traži registrovan je oktobra 2004, rešenjem Ministarstva za ljudska i manjinska prava i kao ovlašćena osoba za zastupanje udruženja upisan je Radojko Ljubičić. Srpski narodni pokret „1389” Agencija za privredne registre je upisala u udruženje građana 15. marta 2010.

Veći broj incidenata koji je juče iznela zamenica glavne tužiteljke Zorica Stojšić odnosi se na Vacićev SNP „1389”, čija zabrana se ne traži, a za jedan veći broj incidenta uopšte nije navedeno precizno čiji pripadnici su od ova dva pokreta umešani.

Profesor Pravnog fakulteta u Beogradu dr Jovica Trkulja, koji je u jučerašnjoj raspravi uzeo učešće kao predstavnik stručne javnosti, upozorio je da Agencija za privredne registre upisala SNP „1389” u registar udruženja suprotno Zakonu. On je obrazložio da zakon jasno propisuje da se ne može registrovati udruženje čiji je naziv zamenjiv sa nazivom već registrovanog udruženja ili izaziva nedoumicu.

Advokat Goran Petronijević, koji zastupa Pokret „1389”, naveo je da su odlukom organa ovog udruženja Vacić i još neki članovi izbačeni 4. decembra 2008. i da je ta odluka dostavljena državnim organima. Pokazivao je dokumenta koja potvrđuju ove navode i dostaviće ih sudu.

Ustavni sud je dao rok od osam dana zastupniku Pokreta „1389”, kao i tužilaštvu koje je navelo da ima pobrojane incidente, da dostave dokaze. Posle toga će im dati vreme da razmotre sve pristigle dokaze i zakazati novu javnu raspravu.

Daroslav Gužvić, zamenik predsednika Pokreta „1389”, tvrdio je da oni nisu nikada pribegavali nasilju. Napomenuo je da se u njihovom programu navodi borba protiv gej pokreta, ali ne i gejeva. Na pitanje sudije Marije Draškić šta ta proklamovana borba protiv gej pokreta podrazumeva, Gužvić kaže “nastupima u medijima i javnim okupljanjima”. Dodao je da su prilikom održavanja gej parade držali litiju i čitali svete spise u kojima se komentariše homoseksualizam.