Najnovije vesti
Vesti Društvo
Srbija vraća deo duga velikanu

Srbija vraća deo duga velikanu

Čovek renesanse koji je živeo u 19. i 20. veku, najkraći je opis Slobodana Jovanovića, jednog od najvećih srpskih intelektualaca čiji će posmrtni ostaci biti sahranjeni danas u Aleji velikana na Novom groblju. Bio je profesor, istoričar, pravnik, sociolog, filozof i kritičar i u svim ovim oblastima među najboljima u svome vremenu. Slobodan Jovanović je između ostalog utemeljivač ustavnog prava u Srbiji, tvorac više dela vezanih za srpsku istoriju 19. veka i osnivač mnogih naučnih disciplina. Izgleda da je najlošiji bio kao političar, a za sebe je jednom prilikom rekao da je bio najgori premijer najgore vlade.

197522_skenirano04
197522_skenirano04
Jedna od poslednjih fotografija iz Beograda, januar 1941.
Jedna od poslednjih fotografija iz Beograda, januar 1941.

Slobodan Jovanović je zbog činjenice da je od 1941. do 1943. bio predsednik Vlade Kraljevine Jugoslavije u egzilu u Londonu kažnjen lišenjem slobode i osuđen na prinudni tad u trajanju od 20 godina, kao i na konfiskaciju imovine i gubitak državljanstva. Zato je i umro u Londonu gde su do pre par dana počivali njegovi ostaci. Većina građana danas zna da se radi o velikanu, ali je malo poznaje njegova dela.

- Jovanović je jedan od poslednjih univerzalnih stvaralaca. On je u isto vreme bio i teoretičar prava i sociolog i istoričar i u svim disciplinama bio najbolji. Mnogo je učinio za razvoj teorije prava i sociologije. Pisao je na jedan dopadljiv i razumljiv način, a istorijsko delo „Vođe francuske revolucije” je napisano na nesvakidašnji esejistički način - kaže za „Blic” istoričar Predrag Marković.

Marković nije hteo previše da komentariše navodnu volju Slobodana Jovanovića da se njegovo telo ne prenosi u Srbiju.

- Ipak, nije nam potrebno da njegov grob bude u Srbiji da bi nas inspirisao na nešto, važno je da su nam sada dostupna njegova dela - zaključuje Marković.

Istoričar Čedomir Antić kaže da je Jovanović jedini čovek u srpskoj istoriji koji je bio i rektor univerziteta i predsednik SANU.

- Njegovo delo predstavlja jedan od najobimnijih individualnih opusa u srpskoj nauci. Jedan je od najvećih poznavalaca Marksa, među prvima je pisao o ustavnom pravu, a kroz biografije vođa francuske revolucije čitaoce je na nesvakidašnji način proveo kroz čitavu revoluciju - zaključuje Antić.

Profesor na Pravnom fakultetu Jovica Trkulja kaže da je univerzalnost Jovanovića kombinacija porodičnog odgoja, obrazovanja i fanatične posvećenosti.

- On je postavio temelje ustavnom pravu, političkoj sociologiji, istoriji političkih doktrina. Kao mladić je pisao književne kritike, a kasnije su njegovi prijatelji Jovan Dučić i Isidora Sekulić prvo njemu davali svoje radove na analizu - kaže Trkulja, koji stil pisanja istorije Srbije u 19. veku povezuje sa Tacitovim analima.

Koliko je Jovanović bio posvećen, govori i činjenica da je poslednjih nekoliko meseci pred smrt učio starogrčki da bi Platona mogao da čita u originalu.