Najnovije vesti
Kultura Vesti
Bata Živojinović: Elizabet je bila prvak sveta u lepoti

Bata Živojinović: Elizabet je bila prvak sveta u lepoti

Elizabet Tejlor je u nekoliko navrata boravila u Jugoslaviji, i to krajem 50-ih godina kada je bila udata za producenta Majka Toda, pa na Festu 1971. godine i, konačno, na Tjentištu tokom snimanja partizanskog spektakla “Sutjeska” Stipe Delića (1973). U prisećanju na boravak poznate glumice u Jugoslaviji, naš poznati filmski kritičar Milan Vlajčić kaže da ni njoj, a ni Bartonu nije moglo da se priđe.

Elizabet Tejlor i Ričard Barton su zajedno bili u bivšoj Jugoslaviji
Elizabet Tejlor i Ričard Barton su zajedno bili u bivšoj Jugoslaviji
Elizabet Tejlor u društvu Tita i Jovanke Broz i supruga Ričarda Bartona
Elizabet Tejlor u društvu Tita i Jovanke Broz i supruga Ričarda Bartona

Vlajčić kaže da su ljudi koji su dovodili holivudske zvezde na Balkan njih i te kako krili od javnosti. Nije bilo konferencija za novinare, a kafane i restorani u koje su ih vodili su bili zatvoreni za javnost...

Ipak, na Tjentištu, gde je sniman film “Sutjeska”, okolnosti su bile malo drugačije. Ričard Barton, koji je u filmu igrao Josipa Broza Tita, na snimanje je poveo i svoju tadašnju suprugu Elizabet Tejlor. Velimir - Bata Živojinović je u tom filmu igrao lik Komandanta Nikole.

“Moji su se dečji snovi ostvarili kad sam je video, i bio s njom mesec dana”, kaže Bata. “Mi smo bili u apartmanu pored. Bili smo smešteni u dve barake - jedna je bila Titova a druga Rankovićeva, što je sve bilo divno opremljeno. U jednom apartmanu je bila ona s Bartonom, a u drugom ja i moja supruga pa smo se družili na istoj terasi”, priseća se Bata.

On kaže da je Liz ostavila tako jak utisak na njega da i danas “Sutjesku” pamti po njoj, a ne Bartonu.

“Šta reći posle njene smrti? Verovatno je lepa i kao mrtva. Bila je izuzetno raspoložena, kao da je domaća”, kaže Živojinović, dodajući da takvih zvezda kao što je bila Elizabet Tejlor više nema.

“Svi su na filmu lepši nego u prirodi, a ona je bila nezaboravna, prvak sveta u lepoti”, kaže Bata.

Snimanju filma je prisustvovao i sam Tito, koji je dobar deo vremena provodio u društvu poznatog glumačkog para. Priča se da su imali večere u Zagrebu, Dubrovniku i na Brionima, a da se na meniju često nalazili tartar biftek, šašlik i dubrovačka kaštradina. Jedan detalj je posebno živopisan: Tito je Elizabeti Tejlor poklonio lutku od tri metra u narodnoj nošnji Šumadije.

“Za Elizabet Tejlor i Ričarda Bartona Tito je bio izuzetno šokantna ličnost, činilo im je veliko zadovoljstvo što je i on bio tu”, kaže Bata Živojinović.

Elizabet Tejlor je prvi put u Beogradu boravila 1958. godine, kada je sa tadašnjim suprugom producentom Majkom Todom odsela u hotelu “Metropol”. Domaćin im je bio “Avala film”, a za slavne goste je priređena i svečana večera u hotelu „Mažestiku“. Večeru je osmislio scenograf Miomir Denić, koji u knjizi “Slavni gosti Srbije 20. veka” opisuje kako je izgledao ceo događaj, osmišljen kao tradicionalna srpska svadba.

“Na podu su bile šarenice, postavljene sofre, sa tronošcima, a sve to, opet, dekorisano sa prizrenskim peškirima, o zidovima su bile anterije, sa oružjem”, priseća se Denić. Ceo plafon bio je prekriven crvenim paprikama, a posebna atrakcija bila je torta na spratove, visoka tri metra, koju je Elizabet Tejlor morala da seče tako što se popela na merdevine...