BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Utorak, 08. mart 2011. - Objavljeno 09:47 GMT
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
Pregovori Beograda i Prištine u Briselu
 
Ketrin Ešton
Ketrin Ešton pozdravlja istorijski dijalog

Delegacije Beograda i Prištine trebalo bi u sredu da nastave razgovore o, kako je najavljeno, praktičnim, životnim pitanjima, u kojima će posredovati Evropska unija.

Delegacije predvode politički direktor Ministarstva spoljnih poslova Srbije Borko Stefanović i potpredsednik vlade Kosova Edita Tahiri.

Uoči razgovora u Briselu, šef diplomatije EU Ketrin Ešton izjavila je da je to "istinska prilika" i da je sada pravi trenutak da dijalog počne.

Rešavanje problema dijalogom je evropski način, poručila je Ešton u saopštenju, naglašavajući da je cilj razgovora unapredjenje saradnje i približavanje Beograda i Prištine EU.

Normalizacija odnosa - uslov za članstvo u EU

Srbija je odbacila kosovsku deklaraciju nezavisnosti, ali su obe strane pristale na pregovore koje je predložila Evropska zajednica.

Pregovori u Briselu biće usredsređeni na praktična životna pitanja, između ostalih na telekomunikacije i raspolaganje vazdušnim prostorom.

Izveštači javljaju da bi napredak u pregovorima mogao da odredi i brzinu kojom će se Srbija i Kosovo kretati ka članstvu u EU.

"Cilj ovih pregovora jeste da se unapredi život svih ljudi u regionu, da se poboljša saradnja na Balkanu uopšte i da se obezbede evropski standardi" izjavio je jedan visoki zvaničnik Evropske unije agenciji Rojters.

Kosovo je pre tri godine jednostrano proglasilo nezavisnost. Do sada je tu nezavisnost priznalo 75 zemalja među kojima su SAD i većina zemalja-članica EU.

BBC-ev dopisnik iz Beograda Mark Louen kaže da iako nijedna strana neće odustati od svojih ključnih stavova o statusu Kosova, eventualno članstvo u Evropskoj uniji moglo bi da ih ubedi u potrebu postizanja kompromisa.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>