BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Sreda, 20. februar 2008. - Objavljeno 14:20 GMT
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
Nova priznanja za Kosovo
 
Kosovo
Kosovo
Vlade Nemačke, Austrije i Norveške priznale su jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, prenose svetske agencije.

U skladu sa odlukom nemačke vlade, formalno priznanje nezavisnosti i izražavanje spremnosti na uspostavljanje diplomatskih odnosa uslediće u pismu koje će predsednik Nemačke Horst Keler uputiti predsedniku Kosova Fatmiru Sejdijuu.

Nemačka, kako je navedeno, želi da sledi primer SAD, Francuske, Velike Britanije i drugih zemalja koje su već priznale Kosovo.

U Ministarstvu inostranih poslova Austrije navodi se da će formalni akt priznavanja Kosova najverovatnije uslediti u ponedeljak, 25. februara.

Dejvid Blant ambasador u Prištini

Velika Britanija je imenovala ambasadora na Kosovu i Metohiji, javili su mediji u Srbiji.

Imenovanjem Dejvida Blanta, dosadašnjeg šefa britanske kancelarije u Prištini, uspostavljeni su zvanični diplomatski odnosi Londona sa Kosovom, samo tri dana pošto je pokrajina proglasila nezavisnost od Srbije.

Nezavisnost Kosova do sada su, pored gorepomenutih zemalja, zvanično priznale Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Turska, Albanija, Avganistan, Australija, Senegal i Tajvan.

Šef norveške diplomatije je odluku svoje države da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova ocenio kao "veoma tešku" i istakao da Norveška "želi da sačuva bliske veze sa Srbijom".

Šef italijanske diplomatije Masimo D'Alema najavio je da bi Italija na sednici Vlade u sredu mogla formalno da prizna Kosovo, dodajući da je nezavisnost Kosova bilo "neizbežan ishod".

Kipar, Rumunija i Španija saopštili su da odbijaju da priznaju Kosovo, dok Češka, Grčka, Holandija, Portugalija i Slovačka tvrde da će "tek videti" kako će se odrediti prema tom pitanju.

SAD:Puni diplomatski odnosi

Predsednik Buš je najavio skoro uspostavljanje punih diplomatskih odnosa sa Prištinom.

Govoreći tokom posete Tanzaniji, Buš je, priznajući da oko Kosova "postoji neslaganje sa Rusijom", rekao da Sjedinjene Države i niz drugih zemalja dele uverenje da će istorija pokazati da je nezavisnost Kosova bila ispravan korak i da će doneti mir Balkanu.

Džordž Buš je uz to pozvao i vlasti na Kosovu da ispune obećanje da će štititi prava manjina te najavio da će Vašington zajedno sa drugim zemljama pomoći u mirnoj i lakoj tranziciji ka nezavisnosti.

Srbija povlači ambasadore

Premijer Srbije, Vojislav Koštunica, izjavio je u ponedeljak uveče da je Vlada naložila da se ambasador Srbije iz Vašingtona Ivan Vujačić hitno
povuče u Beograd, posle izjave državnog sekretara SAD Kondolize Rajs da je Amerika priznala Kosovo.

"To je prva hitna mera Vlade koja će važiti za sve zemlje koje priznaju jednostranu nezavisnost", izjavio je premijer Koštunica u obraćanju poslanicima na vanrednoj sednici Skupštine Srbije.

"Ova objava SAD ne može lažnu državu učiniti stvarnom, ali se zato ovom objavom pred celim svetom pokazalo pravo nasilničko lice američke politike sirove sile", istakao je on.

U Beogradu je u ponedeljak uveče objavljeno da je ministar inostranih poslova Srbije, Vuk Jeremić, naložio povratak ambasadora iz onih zemalja koje su priznale jednoglasno proglašenje nezavisnosti Kosova a u skladu sa Akcionim planom Vlade Srbije.

Sastanak EU u Briselu

Evropska unija je i dalje duboko podeljena oko Kosova, ocenjuju poznavaoci prilika u Briselu, gde je na sastanku Saveta ministara u ponedeljak odlučeno da Unija svakoj članici prepusti odluku o tome da li da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Dimitrij Rupel
Dimitrij Rupel
Predsedavajući Saveta ministara, slovenački ministar inostranih poslova Dimitrij Rupel, rekao je da Srbi "ne treba da strahuju od nezavisnog Kosova":

"Poruka koju EU danas šalje jeste ohrabrenje našim prijateljima u Srbiji i na zapadnom Balkanu. Želeli bismo da razvejemo strepnje koje možda postoje. U prvom paragrafu naše deklaracije govorimo o zaštiti Srba i drugih manjina, a potom i o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. To je zaista poruka celom zapadnom Balkanu", rekao je Rupel.

Međutim, rumunski predsednik Trajan Basesku izjavio je da njegova zemlja deklaraciju o nezavisnosti Kosova smatra nezakonitom.

Bukurešt je već ranije najavio da neće priznati jednostranu proglašenu nezavisnost Kosova, a rumunska kancelarija u Prištin u međuvremenu je zatvorena.

Španski šef diplomatije Migel Anhel Moratinos izjavio da njegova zemlja neće priznati "jednostranu deklaraciju" Prištine:

"Španska vlada neće priznati jednostranu deklaraciju koju je proglasila kosovska skupština. Nećemo je priznati zato što smatramo da ne poštuje međunarodno pravo. Španska vlada je uvek branila poštovanje međunarodnih pravila. Branili smo ih kada smo odlučili da se povučemo iz Iraka, branimo ih i sada - u slučaju secesionističke države. Otcepljenje može da bude priznato ako postoji saglasnost svih strana ili uz rezoluciju Ujedinjenih nacija, a to se u ovom slučaju nije desilo", rekao je španski ministar.

Britanija "za jedinstvo EU"

Velika Britanija se zalaže za jedinstvo unutar Evropske unije povodom proglašenja nezavisnosti Kosova.

Ministar inostranih poslova Dejvid Miliband je za BBC u ponedeljak o tome rekao sledeće:

"Mislim da je jako važno da shvatimo da su sve zemlje Zapadnog Balkana evropske zemlje, i da je zato od ključnog značaja da Evropa pokaže da je zaista u stanju da upravlja situacijom na takav način da na Zapadnom Balkanu preovladaju mir i stabilnost. Jako je važno i da se cela Evropa složi da je ovo jedinstvena situacija. Radi se o tome da je, posle onih užasnih dana devedesetih godina, stvoren protektorat Ujedinjenih nacija unutar jedne suverene države. To je jedinstvena situacija koja ne predstavlja presedan, i videćete da se svi šefovi diplomatija Evropske unije slažu da je u pitanju jedinstvena situacija koja zaslužuje jedinstven odgovor", naveo je Miliband.

 
 
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email   Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>