NTNU sikter mot stjernene

En gruppe realfagstudenter ved NTNU vil gjøre det ingen norske studenter har klart før. De vil sende en satellitt ut i verdensrommet.

Tekst: Ola Krogh Halvorsen

Studentene som arbeider med prosjektet NTNU test satellite (Nuts) sikter høyt. I løpet av 2015 håper de på å ha en dobbel kubesatellitt i bane rundt jorden. Satellitten vil være utstyrt med et infrarødt kamera, og har som mål å ta bilder av gravitasjonsbølger i den øvre atmosfæren. Dette skal hjelpe meteorologer med å spå været mer presist.
Kybernetikkstudenten Øyvind Rein er entusiastisk over prosjektet.
– Det begynner å bli spennende nå, etter mye teoretisk arbeid har prosjektet endelig begynt å ta fysisk form, sier han men han viser frem en modell av satellitten.

Romkappløp
NUTS er ikke Norges første forsøk på å sende opp en studentsatellitt. Studenter ved Høgskolen i Narvik har tidligere forsøkt to ganger. Men etter den første ikke kunne opprette kontakt, og den andre forsvant etter raketten eksploderte ved oppskytning, har ingen andre prøvd seg.
– Klarer vi å sende opp denne satellitten og opprette kontakt, vil vi ha Norges første vellykkede studentsatellitt, sier Rein. Det eneste som står mellom Trondheimsstudentene og denne gjeve meritten er andre lignende studentprosjekter. Både universitetet i Oslo og Universitetet i Tromsø har begge satellittprosjekter, og konkurranse mellom universitetene er vanskelig å unngå.
– Først og fremst vil vi bruke tid så vi blir sikre på at satellitten vil fungere. Men det hadde jo vært gøy å bli den første norske studentsatellitten, innrømmer Rein.

Tverrfaglig samarbeid
I tillegg til kybernetikkstudenter, finner man også fysikk-, mekanikk-, elektronikk og kommunikasjonsstudenter på prosjektet, selv skriver han en prosjektoppgave om robotteknikk
– Vi er 8 master studenter som jobber med satellitten som en prosjektoppgave, og 8 som jobber her frivillig, sier Rein. Han utelukker heller ikke at dette kan være en døråpner inn i romindustrien.
– Romindustrien i Norge er større en mange tror, selv om Norge ikke har noen stor romvirksomhet, lager vi flere komponenter som blir brukt i satellitter produsert i utlandet, sier Rein.

Powered by Labrador CMS