Direct naar artikelinhoud

Jon Bluming (1933 - 2018): vechtsporter die cultverschijning werd in Nederlandse films

Jon Bluming, de maandag op 85-jarige leeftijd overleden Korea-veteraan, vechtsporter en acteur, werd in de jaren zeventig een bekende breedgeschouderde verschijning in een aantal van de populairste Nederlandse films van die tijd. 

Jon Bluming

Jon Bluming speelde zijn eerste opvallende rol tegenover Rijk de Gooyer in De inbreker van Frans Weisz uit 1972. De Gooyer speelde inbreker Glimmie terwijl Bluming zijn maat was, die als ‘De Bonk’ door het leven ging. De inbreker was een succes, onderdeel van een gouden periode in de Nederlandse cinema. 

Bluming dook verder op in komedies als Naakt over de schutting (1973), De vijf van de vierdaagse (1974) en Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1975). In die films speelde hij over het algemeen het type ‘zware jongen met een hart van goud’. Ook figureerde hij in Turks Fruit (1973), de succesvolste Nederlandse film, waarin hij optrad als ‘beveiliger’. Daarnaast speelde hij meerdere seizoenen mee in de succesvolle gevangeniskomedie Laat maar zitten met John Kraaijkamp, gebaseerd op de klassieke Britse comedy Porridge.

Jon Bluming in de film Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming (1975)Beeld ANP Kippa

Bluming was grootmeester in enkele traditionele Japanse vechtsporten en daarnaast Korea-veteraan. Hij vocht als oorlogsvrijwilliger in de Koreaanse oorlog (1950-1953) in een Nederlands bataljon als onderdeel van de Amerikaanse Tweede Divisie, 38ste regiment. In die gevechten raakte hij volgens zijn biografie een aantal keren gewond. De Amsterdammer, die al lange tijd in De Bilt woonde, was een leerling van de pionier van het judo in Nederland, ‘opa Schutte’ uit Haarlem. Bluming specialiseerde zich in de jaren vijftig in Seoel in de Koreaanse vechtsport Taekgyeon. Hij volgde judotraining bij gerenommeerde judoka’s in Tokio. Bluming was in de jaren zestig in belangrijke mate betrokken bij de oprichting van diverse bonden, zoals de Nederlandse Karate Associatie (NKA), de Europese Karate Organisatie (EKO) en de Internationale Karate Organisatie (IKO).