
Web Services Online Quiz
Following quiz provides Multiple Choice Questions (MCQs) related to Web Services Framework. You will have to read all the given answers and click over the correct answer. If you are not sure about the answer then you can check the answer using Show Answer button. You can use Next Quiz button to check new set of questions in the quiz.

Q 1 - What is the purpose of XML in a web service?
A - A web services takes the help of XML to tag the data, format the data.
B - A web service takes the help of XML to transfer a message.
C - A web service takes the help of XML to describe the availability of service.
Answer : A
Explaination
A web services takes the help of XML to tag the data, format the data.
Q 2 - Which of the following is the benefits of having XML based WEB services?
A - Using XML eliminates any networking, operating system, or platform binding.
B - Web Services based applications are highly interoperable application at their core level.
Answer : C
Explaination
Both of the above options are the benefits of having XML based WEB services.
Q 3 - Which of the following is correct about Service Description layer in Web Service Protocol Stack?
A - This layer is responsible for describing the public interface to a specific web service.
B - Currently, service description is handled via the Web Service Description Language (WSDL).
Answer : C
Explaination
Both of the above options are correct.
Q 4 - Which of the following is correct about HTTP protocol?
A - Currently, HTTP is the most popular option for service transport.
B - HTTP is simple, stable, and widely deployed. Furthermore, most firewalls allow HTTP traffic.
C - This allows XML-RPC or SOAP messages to masquerade as HTTP messages.
Answer : D
Explaination
All of the above options are correct.
Q 5 - Which of the following is correct about SOAP?
A - SOAP is a format for sending messages.
B - SOAP is designed to communicate via Internet.
Answer : D
Explaination
All of the above options are correct.
Q 6 - Which of the following component of Web service describes interfaces to web services?
Answer : A
Explaination
UDDI describes interfaces to web services.
Q 7 - Web services interact with other web applications for the purpose of exchanging data.
Answer : A
Explaination
Web services interact with other web applications for the purpose of exchanging data.
Answer : B
Explaination
A web service takes the help of SOAP to transfer a message.
Q 9 - The service provider utilizes an existing web service by opening a network connection and sending an XML request.
Answer : B
Explaination
The service requestor utilizes an existing web service by opening a network connection and sending an XML request.
Q 10 - XML Messaging is responsible for encoding messages in a common XML format so that messages can be understood at either end.
Answer : A
Explaination
XML Messaging is responsible for encoding messages in a common XML format so that messages can be understood at either end.