מנגל פשוט על הדשא כבר מזמן לא מספק את הישראלי הממוצע. רגע לפני יום העצמאות ה-77 למדינת ישראל, מטבחי החוץ המאובזרים והמעוצבים הפכו מפריבילגיה של עשירים לחלק בלתי נפרד מתרבות האירוח הישראלית – גם בדירות עירוניות רגילות ובמרפסות קטנות.

"הביקוש למטבחי חוץ החל אמנם לצמוח בזמן מגפת הקורונה – אך מאז הפך לתופעה קבועה, גם כאשר מרחב החוץ קטן ואינטימי", מסבירה יעל מוסקוביץ', סמנכ"לית השיווק של ניגא שף FOR HOME, המתמחה בפתרונות מטבח חיצוניים. "אנשים הבינו שהשהייה בבית יכולה להיות חוויה אחרת לחלוטין כשהחוץ הופך למרחב אירוח אמיתי. מה שהתחיל כתשובה לצורך זמני, הפך לחלק בלתי נפרד מחיי היום-יום בישראל".

מרפסת קטנה, מטבח שלם

בניגוד לתפיסה הרווחת, מטבחי חוץ כבר אינם נחלתם הבלעדית של בעלי בתים פרטיים מרווחים או אנשי העשירון העליון. הטרנד חדר עמוק לתוך המרקם העירוני, ומופיע כיום גם במרפסות של דירות סטנדרטיות.

ניגא שף FOR HOME    (צילום: באדיבות FOGHER)
ניגא שף FOR HOME (צילום: באדיבות FOGHER)

"כל גודל של מרחב חוץ, החל מגגות ומרפסות ועד גינות גדולות, יכול לאכלס מטבח חוץ יעיל ומעוצב", אומרת מוסקוביץ'. "מטבחים קומפקטיים באורך 1.8–3.5 מטרים מספקים מענה מושלם גם למי שמתגורר בעיר".

לדבריה, הדמוגרפיה של רוכשי מטבחי החוץ התרחבה באופן משמעותי בשנים האחרונות: "מטבחי החוץ הפכו זמינים ונגישים לקהלים רחבים הרבה יותר. מי שעובר מדירת גן בפרבר לדירה בעיר, בני 60+ שממשיכים לארח, וגם משפחות צעירות – כולם רוצים לשמר את חוויית האירוח. זה לא מוצר של העשירון העליון בלבד – אלא חלק מהשגרה הישראלית".

מעבר למנגל המסורתי

המעבר ממנגל בודד למטבח חוץ מלא משקף שינוי עמוק באופן שבו ישראלים מבינים את חווית האירוח והבישול. "בין אם מדובר בגרילי גז מקצועיים, טאבונים יוקרתיים לפיצות, מערכות קירור מובנות או פתרונות לעישון בשר – המטבחים החיצוניים הם מערכות קולינריות מלאות שמציעות חוויית בישול מושלמת, שלא מורידה מערכה לעומת המטבח הביתי", מסבירה מוסקוביץ'.

יעל מוסקוביץ, סמנכלית שיווק ניגא שף FOR HOME (צילום: סמדר כפרי)
יעל מוסקוביץ, סמנכלית שיווק ניגא שף FOR HOME (צילום: סמדר כפרי)

במיוחד ביום העצמאות, כשהאירוח החוצה והבישול על האש מהווים חלק מהמסורת הלאומית, המטבח החיצוני מאפשר לחוות את החגיגות ברמה אחרת לגמרי. "האורח הישראלי מחפש אירוח באווירה פתוחה, קלילה ומלאת חיים – ומטבח החוץ מספק בדיוק את זה, גם בעונות החורף והסתיו", היא מוסיפה.

מחירים לכל כיס?

עם זאת, למרות הנגישות הגוברת, מדובר עדיין בהשקעה משמעותית. מחיריהם של מטבחי החוץ מבית FOGHER האיטלקי, אחד המותגים המובילים בתחום, מתחילים סביב 50 אלף שקל, ויכולים להגיע למאות אלפי שקלים בפרויקטים יוקרתיים.

"ביישובים כמו סביון, קיסריה והשרון, פרויקטים של 100 אלף שקל ומעלה הם לא יוצאי דופן", מספרת מוסקוביץ'. "יש גם מטבחים שמגיעים ל-400–500 אלף שקל".

אולם התצוגה של ניגא שף FOR HOME (צילום: יעל מוסקוביץ')
אולם התצוגה של ניגא שף FOR HOME (צילום: יעל מוסקוביץ')

אך מוסקוביץ' מדגישה שהתעשייה מפתחת כל העת פתרונות במחירים נגישים יותר, וכיום יש פתרונות שמתחילים במחירים נמוכים יותר למי שמחפש אפשרויות בסיסיות יותר.

תרבות שמתפתחת

ביום העצמאות ה-77 של מדינת ישראל, מטבחי החוץ מסמלים אולי יותר מכל את ההתפתחות של תרבות האירוח והפנאי הישראלית. ממנגל פשוט באזור הפיקניק המשותף, למטבח חוץ מאובזר במרפסת העירונית – זהו סיפור של התקדמות, התמקצעות ואהבת האירוח שממשיכה להיות חלק מרכזי בזהות הישראלית.

"בסופו של יום", מסכמת מוסקוביץ', "הישראלים רוצים לארח, לבשל ולהיות יחד. מטבח החוץ פשוט מאפשר לעשות את זה בדרך יותר נוחה, מגוונת ומהנה".

מטבחי חוץ FOGHER, בניגא שף FOR HOME (צילום: יח''צ)
מטבחי חוץ FOGHER, בניגא שף FOR HOME (צילום: יח''צ)