Om deze website goed te laten functioneren maakt deze website gebruik van cookies. Zonder cookies zijn sommige delen van deze website niet functioneel. Bijvoorbeeld de webshop. Daarnaast gebruiken wij Google analytics om de inhoud van deze website, voor de bezoeker zo prettig mogelijk te laten ervaren.

De waterschappen

Wat zijn de taken van de waterschappen?

  • Beheer en onderhoud van waterkeringen, zoals duinen en dijken.
  • Zorg voor het vasthouden, bergen en eventueel aan- of afvoeren van water.
  • Zuivering van het afvalwater.
  • Zorg voor schoon oppervlaktewater en de ontwikkeling van natuurvriendelijke oevers.
  • Zorg voor vaar- en landwegen.

Wanneer zijn de waterschappen ontstaan?

In de middeleeuwen werden de eerste waterschappen gevormd. De gemeenten kozen bestuurders die de belangen van de bevolking behartigden en die zorgden voor de uitvoering van het waterbeheer. Deze uitvoering was in handen van boeren en landeigenaren. Zij waren verantwoordelijk voor alle waterbouwkundige constructies, zoals dijken, grachten, watergangen en wegen.

De waterschappen waren de eerste democratische bestuursvorm in Nederland. Elke gemeente was niet alleen betrokken bij het onderhoud van publieke werken, maar nam ook deel in het bestuur.

In 1850 waren er 3.500 waterschappen. Door fusies werd dit aantal snel minder. Sinds 2013 zijn er 24 waterschappen. De komende jaren zullen er meer fusies plaatsvinden.

Wat is het verschil tussen waterschap, hoogheemraadschap en zuiveringschap?

Het zijn allemaal waterschappen. Het verschil in naamgeving is historisch gegroeid. Vroeger waren er veel verschillende namen, maar sinds 1 januari 2005 komen alleen nog de namen waterschap, hoogheemraadschap en wetterskip voor.