Loading

19.3.11

Bombardovanje Libije

Ovde će biti dodavane nove vesti kako bude teklo bombardovanje Libije :(
 

Raspored snaga i šta bi bilo, kada bi bilo Infoverzum je napisao mesec dana pre bombardovanja- klik ovde!

26.04.2011. Italija ipak posustala pod pritiscima te će njihovi avioni ići u borbene misiji nad Libijskim nebom :(

22.04.2011. Opšta mobilizacija u Libiji
"Mnogi gradovi su se organizovali da bi se borili protiv moguće invazije NATO", rekao je Ibrahim, dodajući da su "celoj populaciji" podeljene puške i lako naoružanje.

"Ako NATO dođe u Misratu ili neki drugi libijski gad, napravićemo im pakao. Biće 10 puta gore nego u Iraku", istakao je Ibrahim.

Ibrahim je rekao da se civili naoružavaju ne da bi se borili protiv pobunjenika, već NATO-a, i ponovio poziv pobunjenicima da pristanu na mirovne pregovore.

14-19.04. Gadafijeve snage u ofanzivi, koriste loše vreme kada Nato avijacija ne može da deluje po državnoj vojsci... 
Oprečni izveštaji sa svih strana, respektibilne novinske agencije negiraju jedna drugu, dešava se da izveste AP, Rojters i Al Jazira u isto vreme da su i pobunjenici i Gadafijeve snage u isto vreme zauzele isti grad :S :S 
Očigledno medijska podrška se oseća u zapadnim medijima za pobunjenike.

07.04.2011.20:56 NATO greškom pogodio pobunjenike
Libijski pobunjenici saopštili su danas da je u bombardovanju NATO-a poginulo pet pripadnika njihovih snaga a još 20 ranjeno.
Jedan od komandanata pobunjeničkih snaga, Ajman Abdul Karim, rekao je da je video kako napadi iz vazduha pogađaju konvoj pobunjeničkih snaga u kome se nalazio i autobus koji je prevozio borce ka Bregi. 
U vazdušnom napadu britanske vojske na glavno naftno nalazište Sarir, na jugoistoku zemlje, pri uništavanju naftovoda poginulo je troje ljudi, dok je jedna osoba povređena, saopštile su libijske vlasti. 

05.04.2011. Libijski pobunjenici će ove sedmice utovariti prvi tanker sa sirovom naftom namenjenoj izvozu, nakon što je zbog pobune protiv lidera Moamera Gadafija obustavljen izvoz „tečnog zlata” iz te severnoafričke zemlje, objavila je juče agencija Plats.


Naime Libijski pobunjenici su potpisali ugovor sa zemljom Katar da njima daju naftu, dok će Katar slati pobunjenicima naoružanje i novac.
Dan posle dogovora Katar je priznao pobunjenike kao jedinu legitimnu vlast u Libiji.
Uz ekonomsku blokadu nafta ne bi mogla da se izvozi ali uz pregovore sa UN-om, nafta pobunjenika je izuzeta blokadi te samo ona sme da se izvozi !?

30.3.2011.
Predsednik SAD Barak Obama odobrio je tajno pružanje pomoći pobunjenicima. U međuvremenu, pobunjenici su izgubili kontrolu nad Ras Lanufom, Ben Džavadom, Ukajlom i Bregom, dok se u Misrati i dalje vode žestoke borbe. 
Od sad i zvanično amerika dotura oružje Libijskim pobunjenicima, do sad su to radili "nezvanično".


29.3.2011.
Na konferenciji u Lonodnu predstavnici više od 35 zemalja, članica NATO-a, Arapske lige i Afričke unije razmatraju situaciju u Libiji i pokušaće da se dogovore o daljim akcijama kako bi se postigao prekid vatre i otvorio put za rešavanje krize u toj zemlji. 


Sastanku prisustvuju i generalni sekretar UN Ban Ki-mun i generalni sekretar NATO Anders fog Rasmusen.
28.3.2011.
Pobunjenici došli do Gadafijevog rodnog grada Sirta ali je napad odbijen i sada se nalaze na oko 150km od njega. Da li će opet pokušati napad ili će pokušati da zaobidju grad znaće se ubrzo.
27.3.2011.Pobunjenici osvojili Bin Džavad i Ras Lanuf.

26.3.2011. 
Nešto ranije sinoć Generalštab francuske vojske saopštio je da je francuska avijacija oborila najmanje pet libijskih aviona tipa "galeb" i dva borbena helikoptera MI-35 u Misurati, preneo je Frans pres. 
Svih sedam libijskih vazduhoplova uništeno je na zemlji, saopštili su francuski zvaničnici.
U Beogradu održan skup podrške Gadafiju i Libijskom narodu.




Većina protestanata su se okupili sa FB grupe "Support for Muammar al Gaddafi from the people of Serbia" koja u vreme pisanja ima preko 57 hiljada članova...

Na protestu su bili takodje i  državljani Libije koji studiraju na nekom od fakulteta u Beogradu, kao i zaposleni u nekim kompanijama. Na skupu je bio i predsednik Komunističke partije Joška Broz.


Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo "Libiji hvala na svemu", "Za bratstvo vera nije važna", kao i slike libijskog predsednika Muamera Gadafija i zastave Libije.
Samo da podsetim Libija je poslala novčanu pomoć SRJ posle NATO bombardovanja radi obnove infrastrukture.... 
 
25.3.2011. 
10:15 Pubunjenici u Bengaziju formiraju svoju armiju
Predstavnik pobunjeničke vojske u Bengaziju rekao je novinarima da oni sada "pripremaju armiju". "Pre to nije bila vojska, od sada imamo ideju da formiramo novu armiju sa novim naoružanjem", rekao je on, prenose strane agencije. 
Još jedan u nizu dokaza da NATO naoružava pobunjenike/ teroriste.
24.3.2011.
15:54 Izraelski ministar spoljnih poslova Avigdor Liberman izavio je danas da Iran i Sirija predstavljaju veću bezbednosnu pretnju od Libije i da bi Zapad trebalo da se odnosi prema tim zemljma na isti način kao prema vladi Moamara Gadafija. Novi ratovi u najavi??

14:29 Francuski borbeni avion Rafale, oborio je danas libijski vojni avion - jednomotorni "Galeb" pošto je narušio zonu zabrane letenja nad Libijom.
Počast nastradalom pilotu koji je znao da će da pogine, ali se ipak vinuo u nebo... (slučajnost ili ne ali poleteo je sa jugoslovenskim avionom kao prkos nato-u, na 12-u godišnjicu NATO bombardovanja na Jugoslaviju)


Tokom noći avioni NATO alijanse su bombardovali olupinu svog aviona F-15E koji je pao 22.3.2011. da ne bi delovi aviona pali u pogrešne ruke (da valjda ne bi likovali Libijci, čemu može da posluži drugo taj ispresovani metal)

23.3.2011.
Vodeći kineski mediji osuli su danas paljbu po vojnim udarima na Libiju, odobrenim od Ujedinjenih nacija, navodeći da su to "maskirani sebični interesi" zapadnih zemalja za naftom i "svetskom dominacijom".

Turski predsednik Abdulah Gul kritikovao je danas "oportunizam" nekih zemalja uključenih u međunarodnu intervenciju u Libiji, ocenjujući da njihov stav budi sumnje u njihove istinske ciljeve. "Nažalost, jasno je da su neke zemlje zapale u oportunizam", rekao je Gul.

11:43 Nato preuzeo komandu pod operacijom "Odisejeva Zora"
Vidjen već scenario....


22.3.2011.
23:06
Američki vojnici koji su došli da spasu svoje pilote čiji je avion F-15E oboren na polju kod Bengazija, ranili su šestoro libijskih seljaka, koji su odmah prebačeni u bolnicu, preneo je "Dejli mejl".  

Snage libijskog lidera Moamera Gadafija napale su danas grad Zintan na zapadu Libije, zbog čega su stanovnici morali da pobegnu u planinski region, a žrtava je bilo na obe strane, prema rečima očevidaca.
Pao je jedan F-15 zbog "mehaničkih problema" u zoni gde su bili pobunjeničke snage. 
Piloti i kopilot su se katapultirali i preživeli.

21.3.2011.
Reditelj Mur napisao je u nizu poruka na tviteru, da bi Obama zbog napada na Libiju trebalo da vrati Nobelovu nagradu za mir koju je dobio 2009. godine.
Još 12 raketa marke Tomahavk lansirano na moguća mesta pvo odbrane.

Drugi talas bombardovanja...
U toku noći Bombardovana je palata libijskog vođe, označena kao "komandni centar" i položaji vladinih snaga oko Bangazija. 
Koalicija negira civilne žrtve, Rusi "prebrojali" 48 ubijenih civila i ranjavanje više od 150 njih.

20.3.2011.
~20:30 Albanski premijer Sali Beriša je podržao vojnu intervenciju u Libiji i rekao da je Albanija spremna da pruži svu neophodnu pomoć međunarodnoj koaliciji, saopštila je danas vlada te zemlje.  
"Pa kakvu vi pomoć možete da im date nesreće bedne"


19:00 Pukovnik Gadafi je naredio obustavu svih vojnih operacija prenosi Rojters.
U daljem saopštenju, Libijska vlada poziva sve svoje gradjane na simbolični marš u Bengazi da bi se diskutovala "unutrašnja pitanja". 
Nekako mi ovo "miriše" da će Gadafijevi da udju u grad na demokratski način... i da će da isteraju teroriste na "svoj" način....
A ovi gore neće moći da urade ništa kada se te dve frakcije pomešaju u gradu....


Arapska Liga je oštro reagovala na nove informacije o angažovanju NATO trupa u Libiji. 
Šef te organizacije, Amr Moussa, je rekao da su NATO trupe otišle dalje od predvidjenog koliko je Arapska Liga dozvolila i sada njihove akcije ubijaju civile u Libiji, umesto da ih štite.


14:16 Novi bilans: Najmanje 64 poginulih u napadu na Libiju
"Mnogi su noćas podlegli povredama tako da se broj mrtvih popeo sa 48 na 64", rekao je neimenovani zvaničnik.
 
12:51 Tri "stealth" američka bombardera B-2 izvela su napad na važnu libijsku vazdušnu bazu, na koju je bačeno 40 bombi, javila je danas američka televizija CBS.


09:14 Libijske vlasti saopštile su noćas da je u napadima koalicionih zapadnih snaga na tu zemlju ubijeno najmanje 48 ljudi. 
 
19.3.2011. 
23:34 Gadafi je zapadnu vojnu intervenciju nazvao "krstaškom agresijom" koja se ne može opravdati.
22:14 Libijska televizija javila je večeras da je oboren francuski ratni avion  u regionu Tripolija, javio je AFP (francuzi damantuju trenutno).

21:54 Ispaljeno 112 raketa na Libiju
Američki i britanski ratni brodovi i podmornice ispalili su večeras na Libiju 112 krstarećih raketa na 20 ciljeva, javila je agencija AP pozivajući se na izvore u Pentagonu. 


Libijska državna televizija izvestila je da su krstarećim raketama "neprijatelja krstaša" bombardovane, kako tvrdi, civilne mete u Tripoliju, kao i u Bengaziju, Zuvari i Misrati.

16:45 GMT
Započeta akcija "Odisejska zora - Odyssey dawn"
Francuski borbeni avioni uništili su četiri libijska tenka u vazdušnom napadu jugozapadno od Bengazija, grada na istoku Libije, javila je katarska tv stanica Al Džazira iz Kaira.

16:28
Najviši zvaničnici SAD, Evropske unije i arapskih zemalja danas su u Parizu najavili hitnu vojnu intervenicju kako bi se zaštitili civili u Libiji.

Potparol vlade kazao je novinarima na konferenciji u Tripoliju da je Gadafi poslao poruku Predsedniku SAD Baraku Obami u kojoj brani svoju odluku da napadne pobunjene gradove.
"Ako bi se vama desilo da neko zauzima oružjem američke gradove, recite mi šta biste vi učinili", navodi se u Gadafijevoj poruci.


15:50 Francuski avioni marke Rafale su nadletali Libiju u izvidjačkoj misiji (prvi prelet stranih aviona preko Libijske teritorije)  



"Libijska armija već je jednom doživela vazdušne napade od strane USA i to 1986. godine (15. april). Crni bilans ove kratke vojne intervencije bilo je obaranje jednog USA borbenog aviona F111 pri čemu su oba člana posade poginula. 
Libija je pretrpla veće gubitke uglavnom na zemlji koji su uključivali 4 transportna aviona IL76, 13 lovaca Mig23 i 45 ljudskih žrtava. 
Cilj bombardovanja je bila likvidacija "Pukovnika", cilj koji nije postignut. 

Libijskim pilotima želim da više ne lete, jer će to biti kao i za naše pilote 1999. "Let u smrt"" - www.militarija.blogspot.com

0 komentara:

Post a Comment