Præst advarer mod 'selvfirmation': - Det dummeste, jeg har hørt

Sognepræst Christian Roar Pedersen kalder det et 'farligt' og 'fattigt' livssyn, man giver de unge ved en 'selvfirmation'.

Udarbejdet af TV2 Nord

Konfirmationstiden er over os med store fester, smarte biler og blå mandagsfejring.

I Aalborg Stift, som dækker det meste af Nordjylland, bliver 78,6 procent af de unge konfirmeret.

Selvom det i Nordjylland stadig er langt de fleste, der vælger konfirmationen til, dukker flere alternativer til det kirkelige ritual op for eksempel humanistisk konfirmation. Og flere kan være på vej, da fænomenet er ved at brede sig til flere steder i landet.

Det har fået den nordjyske præst og debattør Christian Roar Pedersen til tasterne.

- Det her er det dummeste, jeg har hørt. Selvfirmation, skriver Christian Roar Pedersen på sin Facebook-profil og LinkedIn.

Ved selvfirmation bekræfter de unge troen på sig selv i stedet for troen på Gud. Og i forberedelsen diskuterer de emner som sex, egoisme, selvværd og død.

"Fattigt" og "farligt" livssyn

Det lyder måske ikke så mærkeligt, at en præst synes, alternativer til konfirmation er en dårlig idé. Men det er ikke alternativerne, der får Christian Roar Pedersen op i det røde felt.

- Det er selve ordet, jeg reagerer på. Er det virkelig det, vi vil lære de unge mennesker? Egocentrisme i udtalt grad. Der findes masser af selvoptagede personer og verdensledere, det behøver vi ikke lære dem, siger præsten til TV2 Nord.

Han mener, at det er et 'fattigt' og 'farligt' livssyn, de unge får ved en selvfirmation, hvor der bliver 'for meget fokus på individet'.

Det giver ifølge præsten to faremomenter: For det første at de glemmer fællesskabet, og at vi er forpligtede over for hinanden. For det andet at når livet slår hårdknuder, er det svært kun at være forpligtet på sig selv.

- De unge er dårligt hjulpet her. Du lærer først, hvem du selv er, når du tør sætte dit liv på spil og leve med andre, siger Christian Roar Pedersen.

Reagerer på menneskesyn

Elisabeth Sofie Olsen, der til daglig er coach og står bag begrebet selvfirmation, ser det lige omvendt.

- Når de unge lærer at stå ved sig selv og passe på sig selv, er det nemmere for dem at være noget for andre og hjælpe og give, siger hun til TV 2.

Men det giver Christian Roar Pedersen ikke meget for, for han tror ikke, det er sådan, man finder sig selv.

- I kirken får de unge i stedet et budskab om et samfund, hvor vi er forpligtede på hinanden. Hvor vi er er bipersoner og skal hjælpe hinanden.

Men SKAL du som præst ikke mene, at det er skørt, når det er et alternativ til det kirkelige?

- Det vil jeg ikke udelukke. Selvfølgelig er jeg farvet af, hvor jeg kommer fra. Men det er mest menneskesynet, jeg reagerer på. At man skal finde det hele i sig selv. Jeg vil selvfølgelig gerne have, at de bliver konfirmeret. Men jeg synes mest, at det er et farligt verdensbillede, de får her.

Faktisk er han ikke på samme måde skeptisk over for andre alternativer som for eksempel den humanistiske konfirmation. Det ser han i stedet som et tegn på, at der virkelig er brug for nogle overgangsritualer uanset, hvad man tror på.

Han er fuld af håb, når han møder den unge generation i konfirmandundervisningen, han oplever nemlig, at de unge er meget opmærksomme på gruppen og reagerer, hvis ikke alle har det godt.

- Her reagerer jeg på de voksne, der lærer dem, at de skal rode i egen navle – hele coaching-kulturen. Det er ikke de unge selv, siger han.