Monsun. Områder præget af tydelige årstidsbestemte skift i vindretning. Mest udpræget monsun findes i SØ-Asien, men også andre verdensdele har monsunvinde.

.

Monsun er betegnelsen for vindsystemer, der skifter retning med årstiden. Ordet er især knyttet til Syd- og Østasien, men monsuner forekommer også i dele af Afrika. Monsunvindene supplerer det primære vindsystems passatvinde, der herved forstærkes eller svækkes.

Faktaboks

Etymologi
Ordet monsun kommer af arabisk mawsim, 'årstid (egnet til søfart)'.

Sommermonsun

Sommermonsunen i Asien er en pålandsvind, der fra Det Indiske Ocean og Stillehavet bringer fugtige luftmasser ind over land, hvor de afgiver store nedbørsmængder. Baggrunden for sommermonsunen, der typisk varer fra april til oktober er det termiske lavtryk, der skabes over det stærkt opvarmede asiatiske kontinent om sommeren

Vintermonsun

Afkølingen af det asiatiske kontinent i vinterhalvåret skaber et termisk højtryk, hvorfra luften blæser ud mod havet. Vintermonsunen er således en tør og kølig vind, der giver en del sol og meget lidt nedbør.

Monsunen og klimaforandringer

Den konstante vekslen mellem sommer- og vintermonsun har været kendt i de berørte områder i århundreder og har dermed været brugt til at skabe et landbrug, der netop tog højde for de årlige skift. Sommermonsunen giver nogle af de største nedbørsmængder, der kendes på Jorden.

I forbindelse med den globale opvarmning er monsunen blevet mere ustabil og uberegnelig, så der opstår større forskelle i nedbørsfordelingen.Således oplevede fx Pakistan i 2010 voldsomme oversvømmelser, fordi monsunregnen det år blev ekstra voldsom. Året efter, i 2011, var det Thailand og storbyen Bangkok, det gik ud over.

Den afrikanske monsun

Østafrika er påvirket af det asiatiske monsunsystem, mens sydlige vinde fra Guineabugten er årsag til en udpræget sommermonsun i Vestafrikas kystegne.

Årstidsbestemte ændringer i vindretningen kendes også fra andre verdensdele.

Læs mere i Den Store Danske

Kommentarer

Kommentarer til artiklen bliver synlige for alle. Undlad at skrive følsomme oplysninger, for eksempel sundhedsoplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer, når de kan.

Du skal være logget ind for at kommentere.

eller registrer dig