Glas Javnosti

Pet dana žalosti u Iranu zbog Raisijeve smrti

Svet
Autor: Glas javnosti

Sahrana šefa države i drugih poginulih obaviće se u Tabrizu

U Iranu je proglašena petodnevna žalost povodom pogibije predsednika Ebrahima Raisija, a sahrana šefa države i drugih poginulih obaviće se u Tabrizu, odakle će tela žrtava kasnije biti preneta u rodne gradove žrtava. Dan žalosti zbog smrti iranskog predsednika i u Turskoj i Pakistanu.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei objavio je petodnevnu žalost nakon smrti iranskog predsednika Ebrahima Raisija i izrazio saučešće narodu Irana.

Hamnei je zajedničkom slikom na Iksu (Tviteru) odao počast Raisiju, koji je, prema navodima medija, jednog dana trebalo da nasledi poziciju vrhovnog vođe Islamske republike.



Zvanična sahrana iranskog predsednika, ministra spoljnih poslova Hoseina Amira Abdolahijana i ostalih koji su nastradali u padu helikoptera je u Tabrizu, glavnom gradu Istočnog Azerbejdžana.

Raisijevo telo će kasnije biti odneto u Teheran, pre nego što bude sahranjeno u njegovom rodnom gradu Mešhadu, na severoistoku Irana.

Nakon memorijalne ceremonije u Tabrizu, biće održana još jedna u gradu Komu, osam kilometara jugozapadno od Teherana.

Dan žalosti u Turskoj i Pakistanu, Vučić izrazio saučešće

Brojne zemlje i zvaničnici su izrazili saučešće povodom Raisijeve smrti, među njima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je istakao da je poginuli predsednik Irana bio iskreni i dosledni prijatelj Srbije.

Premijer Pakistana je zbog pogibije Raisija najavio nacionalni dan žalosti, dok je predsednik Turske Redžip Tajip zbog pogibije predsednika i šefa diplomatije Irana Hoseina Ami Abdulahijana proglasio nacionalni dan žalosti.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izrazio je saučešće i istakao da su Raisi i Abdulahijan bili iskreni prijatelji Rusije. Predsednik Kine Si Đinping naveo je da je Raisi doprineo bezbednosti i stabilnosti zemlje.

Evropska unija (EU) je takođe izrazila saučešće, dok je Bela kuća saopštila da je pokojni predsednik Irana odgovoran za podršku Irana "terorističkim mrežama širom regiona", te da "ima mnogo krvi na rukama".

Raisi je za sobom ostavio suprugu i dve ćerke.

Helikopter u kojem su bili predsednik Raisi i Abdolahijan srušio se na severozapadu Irana, u regionu Verzegan, a pored njih dvojice, poginulo je još šest osoba.

Potpredsednik Irana Mohamed Mohber imenovan je za privremenog predsednika, do izbora koji će biti održani 28. juna.


Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR