Csodálatos szezonja után még rengeteget fejlődhet a Haas

Forma-1, Romain Grosjean, Haas F1 Team, Lewis Hamilton, Mercedes AMG Petronas, Brit Nagydíj
Mercedes AMG Petronas F1 Team's British driver Lewis Hamilton (L) and HAAS F1 Team's French driver Romain Grosjean drive during the qualifying session at Silverstone motor racing circuit in Silverstone, central England, on July 9, 2016, ahead of tomorrow's British Formula One Grand Prix. Lewis Hamilton completed a clean sweep by topping the times ahead of Mercedes team-mate and rival Nico Rosberg in Saturday’s crash-interrupted final practice for the British Grand Prix at Silverstone. / AFP PHOTO / BEN STANSALL
Vágólapra másolva!
Romain Grosjean úgy véli, nagyobbat léphetnek előre más csapatoknál. A gumik kímélésében mindenképp hatékonyabbá kell tenniük az autót.

A Sauber 1993-as színpadra lépése óta nem mutatkozott be olyan eredményesen vadonatúj csapat a Forma-1-ben, mint az idén a Haas. Az amerikai istálló 29 ponttal a konstruktőri tabella 8. helyén fejezte be első idényét, megelőzve a Renault gyári csapatát, valamint a rutinosabb Saubert is.

A Haas összes pontját szállító Romain Grosjean elismerte, hogy voltak csúcs- és mélypontjaik, de szerinte összességében "csodálatos" szezont zártak.

- mondta a szezonzáró Abu-dzabi Nagydíj után. Szerinte ez még csak a kezdet. "Úgy gondolom, a többi csapat szinte elérte a plafonját, mi viszont még sokkal többet fejlődhetünk, és büszkévé tehetjük Amerikát."

A Haas még magát is meglepte Grosjean szerint Forrás: AFP/Ben Stansall

Jövőre alaposan átszerkesztett technikai előírások lépnek érvénybe, de Grosjean a "nagy kihívás" ellenére optimista. A Haasnál attól tartanak, nem biztos, hogy a fejlesztési versenyben tartani tudják a tempót a gazdagabb istállókkal, ám a francia versenyző továbbra is hiszi, hogy előrébb verekedhetik magukat a rangsorban.

"Ismeretek nélkül kezdtük az idei évet, mostanra viszont tapasztalatot gyűjtöttünk 21 versenyről. Ez segíteni fog jövőre, így magabiztos vagyok, hogy jobban teljesíthetünk, mint az idén" - nyilatkozta.

Aki hallgatta a rádióforgalmat a nagydíjakon, tudhatja, hogy Grosjean sokat mérgelődött a fékek miatt. Ezen a téren biztos szeretne javulást, és azt mondja,

a 2017-es autónak a gumikkal is kíméletesebben kell bánnia, mint az ideinek.

"Sok szempontból javulhatunk a télen - állítja. - Minden a gumikra épül. Egyértelmű, hogy egyes körökben lenyűgöző tempót ment az autó, és nagyon jónak éreztem, amíg működtek a gumik. Néhány körrel később azonban kezdtek szétesni, és minden nehezebb lett. Ezzel mindenképpen foglalkoznunk kell."

Miután Esteban Gutiérrez további szolgálataira nem tartott igényt a Haas, jövőre Kevin Magnussen lesz Grosjean csapattársa.

Ha még gyorsabban szeretne értesülni a Forma-1 legfrissebb fejleményeiről, vagy kíváncsi a kulisszák mögötti érdekességekre, kövessen minket a Twitteren, és figyelje az egész nap rendszeresen frissülő szürke dobozt a jobb oldali hasábban!