Вашингтон: Отворено Представништво РС

РТРС
Вашингтон: Отворено Представништво РС

Вашингтон - У присуству бројних званица, касно синоћ по нашем времену, у Вашинтону је отворено Представништво Републике Српске.

Ово је осмо представништво Републике Српске у иностранству и прво на тлу САД, у непосредној близини Бијеле куће.

На овај начин, Република Српска наставља са пројектом јачања мреже својих представништава задужених за промоцију Српске и привлачење страних инвестиција.

Представништво су отворили премијерка Српске Жељка Цвијановић, шеф Представништва Обрад Кесић и министар финансија Српске Зоран Тегелтија, а свечаности су присуствовале бројне званице из дијаспоре и шеф Представништва Српске у Бриселу. На отварању су присуствовали и амерички аналитичар и стручњак за Балкан Стивен Мајер и бивши предсједник Србије Борис Тадић.

Отварањем својих представништава у свијету, Српска наставља са промоцијом којом отвара врата привредној сарадњи и привлачењу страних инвеститора. За премијерку Цвијановић, улога Представништва је да спроводи интересе Српске, али не на штету других.

Она је истакла да се овим путем настоји успоставити сарадња са иностраним партнерима и промовисати Српска као мјесто потенцијалних инвестиција.

Обрад Кесић, шеф Представништва у Вашингтону, већ дуже је познат у јавности као политички аналитичар, а поводом овог отварања каже да се у Вашингтону већ прича о канцеларији Републике Српске. Из угла бошњачког лобија негодовања, али без аргумената. Кесић сматра да је коначно вријеме да се негативна прича о протеклом рату у БиХ на штету Српске, почне мијењати. Како је навео, Република Српска сада је у бољој позицији, а побољшани су и односи са Еворпском унијом и САД.

Церемонији отварања Представништва присуствовао је и амерички стручњак за Балкан Стивен Мајер који о односима америчке администрације према РС каже да су Стејт департмент и Конгрес преокупирани другим проблемима и да РС и БиХ више нису у њиховом фокусу.

Отварању је претходио и низ билатералних састанака делегације Републике Српске са представницима администрације САД и експертима спољне политике.

Подсјетимо, у Вашингтону је почело и годишње засједање ММФ и Свјетске банке, којем је присуствовала и делегција Републике Српске. Према процјенама ових институција, у наредној години очекује се привредни опоравак од два одсто, а носиоци тих активности требало би да буду развијеније свјетске економије.

Годишња скупштина била је прилика да делегација РС разговара са званичницима, задуженим за БиХ и Југоисточну Европу. Разговарано је и пројектима који су већ имплементирани, али и будућим програмима.

- Наравно, да су се неки негативни ефекти преламали на наш простор, али биљежи се одређен напредак кад је у питању РС, дошло је до повећања обима индустријске производње, повећања индустријских активности, а биљежимо и пораст БДП за један одсто. Очекујемо да ће ти трендови бити настављени и у будућности - рекла је предсједница Владе РС.

Према ријечима министра Тегелтије, један од потенцијалних пројеката односи се на водоснабдијевање. Делегација Српске имаће и данас, другог дана посјете САД, више билатералних састанака са представницима ММФ-а

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана