Derventa: Sjećanje na ubijene srpske logoraše

Agencije
Derventa: Sjećanje na ubijene srpske logoraše

Derventa - Služenjem parastosa i polaganjem vijenaca ispred spomenika u Velikoj Sočanici, danas je obilježeno dvije decenije od pogibije osam srpskih logoraša iz Dervente koji su izgubili život 1992. godine dok su kopali rovove za potrebe Hrvatske vojske, prenose agencije.

Cvijeće je položeno i ispred spomen-ploče koja je postavljena na ulazu zgrade bivšeg Doma JNA.

Od 15 logoraša, koji su tog kobnog 19. juna kopali rovove na Tomasovom brdu, poginuli su Nenad Panzalović, Željko i Rade Bokur, Vujadin Ljubojević, Savo Pavlović, Dragan Grbić, Miro Jovičić i Milorad Gunjević.

Predsjednik derventskog udruženja ratnih zarobljenika Drago Knežević podsjetio je na komemorativnom skupu da je iz hrvatskog logora u bivšem skladištu JNA na Rabiću odvedeno 15 logoraša koji su služili kao živi štit Hrvatskoj vojsci, koja je to iskoristila da pokuša proboj srpskih linija odbrane.

Tada je poginulo osam logoraša, dok je njih sedam uspjelo da se spase, probijajući se kroz oluju kuršuma.

On je podsjetio da su ovi logoraši prethodno mučeni i zlostavljani u logorima, a na Tomasovo brdo su praktično dovedeni da budu ubijeni.

Knežević je naglasio da je za zločine nad Srbima iz Dervente koji su za vrijeme posljednjeg rata prošli kroz hrvatsko-bošnjačke kazamate, do sada jedino Ivica Vrdoljak osuđen na pet godina zatvora.

Tužilaštvo BiH vodi istragu protiv još nekolko čuvara logora, ali istraga sporo, pa su okupljeni na današnjem skupu poručili da će istrajati u nastojanjima da oni koji su formirali četiri logora za Srbe iz Dervente, te oni koji su zlostavljali, ubijali, silovali i ponižavali zatvorenike, odgovaraju za ratne zločine.

Logoraši koji su ubijeni 19. juna 1992. odvedeni su na borbenu liniju iz logora Rabić u Derventi, čiji upravnik je bio Željko Pudić, dok su stražari bili Nihad Hamzić zvani Fric, Angijad Jusanović, zvani Talijan, Almas Nezirević, Mustafa Tabaković i Edin Mrkonjić.

Ratni zarobljenici iz Dervente najodgovornijim za formiranje logora u ovom gradu za vrijeme rata smatraju ratnog predsjednika SO Derventa Vinka Begića zvanog Šiljo, načelnika policijske stanice Ivana Dusparu, predsjednika Kriznog štaba Ivana Čuljka, te predsjednike Hrvatske demokratske zajednice i Stranke demokratske akcije iz Dervente Iku Stanića i Sulejmana Alijagića.

U logoru Rabić bilo je zatočeno 120 Srba iz Dervente, a ukupno je kroz logore prošlo preko 400 srpskih civila.

Ovaj logor je na osnovu naredbe tadašnjeg ratnog rukovodstva hrvatsko-muslimanske koalicije formiran 26. aprila 1992. godine.

Prije tog logora 12. aprila formiran je logor u bivšem Domu JNA u Derventi, a prvi logoraši bili su Mile Tomić i Pero Vrdošević - Srbi iz Miloševca kod Modriče koje su hrvatski vojnici uhapsili dok su se vozili svojim automobilom magistralom kroz Derventu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana