Nye NRK 3 må få bredest mulig distribusjon.

NRK 3 gikk igår på luften med langt dårligere distribusjon enn kanalen kunne ha hatt. En halv million husstander hovedsakelig i byer og tettbygde strøk får ikke se nye NRK 3.

Det er kabel-tv-kundene hos Canal Digital og Get, som ikke har tatt seg bryet med å kjøpe digitale dekodere, som ikke får se den nye kanalen. Den skal blant annet vise kvalitetsserier som Sopranos og The Wire . Under den samme knappen på fjernkontrollen skal NRK fra 1. desember ha sitt nye barne-tv-tilbud, der det på dagtid skal sendes barne-tv uten stopp.

For å få inn NRK 3 må man være digital tv-kunde, enten i et parabolselskap, på kabel-tv eller i det nye digitale bakkenettet. De som ser tv ved hjelp av vanlig bordantenne, vil av teknologiske årsaker ikke få se NRK 3 før det digitale bakkenettet åpnes.

Digitalt ledningsvirvar

Av de omkring 700.000 husstandene som får tv-signaler gjennom kabel, er det bare drøyt 200.000 som til nå har tatt seg bryet med å gå over til digital-tv. Den resterende halve millionen har så langt ikke sett noe poeng i å kjøpe dekoderbokser som gir mer ledningsvirvar og flere fjernkontroller.

Forut for lanseringen av nye NRK 3 har kabel-tv-selskapene oppfattet at NRK ikke har ønsket at disse husstandene skal få se kanalen uten å kjøpe seg dekoderbokser. Nå sier NRK-sjef Hans-Tore Bjerkaas at det er opp til kabelselskapene å oversette signalene slik at alle får se. Bjerkaas har på sin side trolig oppfattet politiske signaler fra kulturminister Trond Giske.

Kabel-tv-selskapene er gjennom forskrift forpliktet til å distribuere NRKs signaler, og Giske mener at disse bestemmelsene må tolkes slik at selskapene må sende NRK 3 også til den halve millionen kabel-tv-kunder som ikke er digitalisert. Det er ikke noe teknologisk problem. NRK og kabelselskapene må nå sørge for å få dette på plass snarest.

Alle må få se

Det har i alle år vært reist kritikk mot NRK for at tv-seere i deler av landet som av tekniske årsaker ikke har kunnet motta NRK 2, har måttet betale full lisens.

NRK har brukt utvidelsen av sitt tilbud, og særlig den nye barne-tv-kanalen, som argumenter for å få øke lisensen. Det tar seg svært dårlig ut at lisensfinansierte NRK ikke bruker alle tilgjengelige teknologiske plattformer til å spre sitt innhold bredest mulig.

Derfor er det ganske uforståelig at NRK lanserer sin nye kanal uten at det på forhånd var sørget for at også de analoge kabel-tv-kundene får se NRK 3 fra første dag.

Hele tv-industrien, både kanalene og distributørene, er interessert i å skyve seerne gjennom det forestående teknologiskiftet så raskt som mulig. Digitaliseringen åpner nye forretningsmuligheter. Som kunder både lokkes og trues vi til å ta steget over i den nye tid, men svært ofte er det gode grunner til å vente litt.

Med tre kanaler er det NRK-sjef Hans Tore Bjerkaas ambisjon at NRK samlet skal klare å beholde sine markedsandeler når segmenteringen i tv-markedet tiltar. Det er knapt noen nyhet lenger at nye tv-kanaler lanseres, men presentasjonen av NRKs nye trekanal-tilbud er likevel en viktig hendelse. Med trekanal-systemet kan NRK samlet sett gi et bredere og bedre tilbud til seerne.

Der NRK 1 har skjøvet for eksempel dokumentarer og utenriksstoff ut i sene kveldstimer, kan NRK 2 tilby slikt stoff tidligere på kvelden. Kvalitetspregede serier og gode filmer vil finne plass på NRK 3. NRK vil på denne måten kunne forsvare seg bedre mot konkurrentene.

Men lisensfinansierte NRK kan ikke bruke sitt innhold som pressmiddel overfor seerne ved å forbeholde attraktivt innhold bare for digitaliserte kunder.

Vi har allerede betalt. Alle sammen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.