');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Makedonija: Upozorenje medijima povodom afere o prisluškivanju

Osnovno javno tužilaštvo u Skoplju upozorilo je medije, povodom afere o neovlašćenom prisluškivanju i snimanju političkih protivnika između opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE da je "objavljivanje materijala koji mogu biti deo daljeg krivičnog postupka zabranjeno i kažnjivo zakonom".

225365_makedonija-skoplje-vlada-ap
225365_makedonija-skoplje-vlada-ap

Udruženje novinara Makedonije juče je najoštrije osudilo "pretnju krivičnim gonjenjem novinarima koje je uputilo Javno tužilaštvo ako objavljuju materijale koji mogu postati predmet krivičnog postupka", za koju je ocenjeno da je u pitanju pokušaj uvođenja cenzure.

"Ovakav odnos tužilaštva je besmislen zato što se drsko traži da se ukine uloga medija kao korektora vlasti u jednom demokratskom društvu. Sa ovakvim pretnjama Tužilaštvo ugrožava utavna prava i slobode novinara i građana. Podsećamo Tužilaštvo da makedonski Ustav u članu 16 zabranjuje cenzuru", navodi u saopštenju Udruženje novinara Makedonije.

Iz novinarskog udruženja upozoravaju da "Tužilaštvo može da traži da se ne objavljuju materijali za istragu koja je u toku, dok je takav zahtev za materijale koji mogu biti predmet krivičnog postupka apsurdan i predstavlja tešku zloupotrebu institucija".

Udruženje novinara Makedonije je pozvalo medije u toj zemlji da ne pokleknu nad "praznim pretnjama koje nemaju nikakvu zakonsku osnovu".

Osnovno javno tužilaštvo za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije reagovalo je na to što su mediji u Makedoniji listom preneli snimak koji je postavljen na Jutjubu kanalu na kome se vidi i čuje kako lider SDSM Zoran Zaev u razgovoru sa liderom VMRO DPMNE i premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim kaže da "ima materijale koje su mu dostavile strane službe".

Tužilaštvo je u saopštenju na svojoj internet stranici najavilo "proveru okolnosti pod kojima su materijali sa sastanka predsednika Vlade Nikole Gruevskog i lidera SDSM Zorana Zaeva došli do medija", kao i da je od makedonskog MUP-a zatraženo da stupi u kontakt sa mrežom na kojoj je objavljen materijal da bi se on odstranio".

Zbog objavljivanja snimka razgovora Gruevskog i Zaeva juče je reagovala SDSM čiji je portparol Petre Ssilegov najavio da će "ta stranka podneti krivičnu prijavu protiv makedonskog premijera i lidera vladajuće stranke VMRO-DPMNE, Nikole Gruevskog zbog neovlašćenog snimanja i prisluškivanja".

Premijer Gruevski je 31. januara na konferenciji za novinare optužio lidera najveće opozicione SDSM Zorana Zaeva, koji je i gradonačelnik Strumice, da je "na nelegalan način i uz pomoć stranih obaveštajnih službi organizovao mrežu prisluškivanja makedonskog državnog vrha da bi nabavio kompromitujuće podatke uz pomoć kojih bi prinudio vladu da podnese ostavku".

Zbog afere sa prisluškivanjem državnog vrha, 31. januara su podnete krivične prijave protiv četvoro osumnjičenih za nasilje nad državnim organima, ugrožavanje ustavnog poretka i demokratskih institucija, među kojima je i Zoran Zaev, što je prvi takav slučaj u istoriji makedonskog pravosuđa, a premijer Gruevski je obavestio javnost da je pokušan državni udar.