Najnovije vesti
Vesti Svet
Pjongjang dodelio 132 nova ordena Kim Džong Ila

Pjongjang dodelio 132 nova ordena Kim Džong Ila

Seul - Severna Koreja je odlikovala danas 132 zaslužna građanina, uključujući i udovicu Kim Džong Ila, povodom 70 godišnjice rodjenja preminulog vodje, javili su mediji.

199546_kin-dzong-foto07-reuter
199546_kin-dzong-foto07-reuter

Odlikovani su dobili novi orden Kim Džong Ila za službu i izgradnju "Napredne socijalističke zemlje" i za povećanje odbrambene sposobnosti države, objavila je zvanična agencija KCNA.

Severokorejski vođa je umro od srčanog udara 17. decembra u 69. godini, a nasledio ga je najmladji sin Džong Un.

Pjongjang je ranije objavio uvođenje novog ordena i objasnio da je on u istom najvišem rangu kao i postojeći orden Kim Il Sunga, osnivača Severne Koreje i oca Kim Džong Ila.

Partijski list Rodong Šinmun objavio je listu dobitnika novog oredena medju kojima je i udovica Kim Ok. Ona je bila Kimova lična sekretarica i postala četvrta žena kada je 2004. umrla treća žena Ko Jong Hui, majka sadašnjeg vodje Kim Džong Una, preneo je AFP.

U nastojanju da obezbedi podršku za porodičnu dinastiju, Pjongjang je izdao i komemorativne marke i zlatne i srebrne novčiće, obeležavajući tako godišnjicu rodjenja preminulog vodje koja pada u četvrtak.

Na novčićima je s jedne strane lik preminulog vodje, a s druge planina Paekdu, u blizini granice s Kinom, gde se navodno rodio, i inskripcija "Veliki vodja drug Kim Džong Il će uvek biti živ".