');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

Zapaljena crkva u okolini Struge u Makedoniji

U selu Labunište, u okolini Struge, na jugozapadu Makedonije, sinoć je zapaljena crkva, javili su skopski mediji.

Zasad nema zvaničnih informacije ko je potencijalni počinilac, dok su vatrogasne ekipe na terenu.

Prema prvim informacijama, nepoznati počinioci su podmetnuli požar u crkvi, koji je zahvatio veliki deo tog sakralnog objekta.

Ova informacija je izazvala pažnju jer su poslednjih dana u ovam delu zemlje narasle tenzije, nakon što je albansko stanovništvo iz ovog kraja zapocelo proteste zbog, kao tvrde, uvreda na njihov račun na nedavno odžanom tradicionalnom karnevalu u susednom selu Vevčani.

Na karnevalu, koji je održan 13. i 14. januara, jedna od maski je na satiričan način ismejavala svetu knjugu muslimana Kuran.

Proteklog vikenda albansko stanovništvo predvođeno muftijstvom iz Struge održalo je proteste na kojima je pozvalo na revanšizam zbog uvrede islamske vere.

Islamska verska zajendica je u saopštenju zatražila izvinjenje od lokalnih vlasti Vevčana, zbog neumesne šale, a od državnih organa da preduzmu mere da bi se kaznili oni koji vređaju albansko islamsko stanovništvo, posebno zato što se festival finansira od strane države.

Gradonačenik Vevčana je odbio da se izvini, objašnjavajući da se radi o tradicionalnom načinu ismejavanja raznih dešavanja u društvu i da nije bilo upereno ni prema jednoj zajednici u zemlji.

Jedini državni funkcioner koji se oglasio je vicepremijer za sprovođenje Okvirnog sporazuma, koji je zatražio da nadležne institucije kanališu strast i pritom istakao da ne želi da otpuživuje ni jedne ni druge za incidente.

Protekle noći, nepoznati počinioci oskrnavili su prvo četiri metra visoki krst na crvkvi u selu Oktisi, a zatim i sprejem ispisali grafit "Smrt Kaurima".

Zbog straha od međuetničkih incidenata policija je u toku dana patrolirala u tom selu, ali do večeras nije bilo tenzija.

U sredu će zbog tenzija u Strugi zasedati Komitet Sobranja za međunacionalne odnose, a poslanici smatraju da su tenzije izazvane ličnim željama nekih lokalnih moćnika da prikupe koji politički poen.