BBCSerbian.com
 
Osveženo u: Utorak, 15. avgust 2006. - Objavljeno 21:48 GMT
 
Pošaljite kao email Verzija za štampanje
Salman Ruždi podržava Grasa
 
Salman Ruždi je podržao svog prijatelja, pisca Gintera Grasa, koji je posle 60 godina ćutanja priznao da je služio u ozloglašenom Vafen SS-u. Međutim, g. Ruždi je napomenuo da značaj Grasovog stvaralaštva nije umanjen ovim saznanjem, i da je njegova prošlost "mladalačka greška."
Ruždi smatra da je Gras jedan od najvećih pisaca današnijice
Ruždi je ocenio da je Gras jedan od najvažnijih pisaca današnjice

Ginter Gras, autor čuvenog romana "Limeni doboš" i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1999. godine, ne samo da je ugledan pisac, već predstavlja i neku vrstu moralnog autoriteta, pre svega za svoje nemačke sunarodnike koje je pozivao da se suoče sa svojom prošlošću iz Drugog svetskog rata.

U intervjuu za BBC, Salman Ruždi je rekao da ne smatra da je Grasovo ponašanje hipokritično. "Mi nismo prestali da čitamo Ezru Paunda koji je kao odrastao čovek podržavao naciste," ocenio je britanski književnik koji je zbog svoje kontroverzne knjige "Satanski stihovi" bio na meti nekih islamskih sveštenika koji su ga osudili na smrt.

"Gras je proveo čitav život kritikujući ideje koje je podržavao kao mlad, i to je samo po sebi hrabro. On je moj prijatelj, i to će i ostati," potvrdio je g. Ruždi.

Kriza moralnog autoriteta

Ginter Gras
Ginter Gras je jedan od najpoznatijih nemačkih romanopisaca

Ogromnu medijsku pažnju privukao je Grasov intervju jednom berlinskom listu u kome je priznao da je kao 17-godišnjak 1944. godine pristupio nacističkoj Vafen SS jedinici - mada, kako kaže, "nikada nije ispalio ni metak". Do sada je bilo poznato da je Gras tokom Drugog svetskog rata bio u nemačkoj protivvazdušnoj odbrani, sve dok ga nisu zarobili američki vojnici.

Činjenica da je dobrovoljno pristupio zloglasnoj jedinici SS trupa je, medjutim, dovela u pitanje njegovu neprikosnovenu reputaciju čoveka koji je često pozivao Nemce da se suoče sa sopstvenom prošlošču:

"Ja sam gradjanin Nemačke, koja ima užasnu prošlost i nad kojom se nadvija senka od vremena nacista sve do danas. Znam šta se dešavalo piscima pre 1933. godine koji su nam davali slične lekcije. Bilo je neophodno da se progovori o tome šta se dogadja i pre i posle, i moja posleratna generacija je zahvalna onim piscima koji su to činili", govorio je Gras pre 20 godina.

Počasni građanin Gdanjska

Za ono što je sam napisao, Ginter Gras je dobio Nobelovu nagradu koja mu, kako je to saopštila Fondacija iz Stokholma posle brojnih negativnih reakcija ovih dana, "neće i ne može biti oduzeta".

Verovatno će biti odbačeni i zahtevi da mu se oduzme titula počasnog gradjanina Gdanjska u Poljskoj, u kojem je Gras rodjen 1927. godine.

Leh Valensa
Leh Valensa
Bivši poljski predsednik i lider pokreta Solidarnost koji je nastao u Gdanjsku, Leh Valensa, čak je poručio Grasu da sam treba da se odrekne zvanja počasnog gradjanina.

"Niko ko je pripadao Vafen SS jedinici ne može da bude počasni gradjanin nijednog poljskog grada," poručio je Jacek Kurcki iz vladajuće poljske stranke "Pravo i pravda".

Šezdeset godina ćutanja

Potezima koji podrazumevaju oduzimanje titule ili čak, Nobelove nagrade kako su predlagali neki, protivi se i Grasov biograf Mihael Jerg.

On medjutim, u razgovoru za BBC priznaje da ga je Gras lično razočarao, i da veruje da se slično osećaju mnogi pripadnici takozvane "posleratne generacije" u Nemačkoj, za koju je Ginter Gras bio prava moralna ikona:

"Mnogi smatraju da to više nije važno, i da bi posle 60 godina trebalo to ostaviti za sobom i nastaviti dalje, kao i da je Gras divan. Medjutim, ako držite moralne govore i sudite o moralu drugih ljudi - političara, književnika i drugih, kao što je to Gras činio i zbog čega smo ga obožavali - onda morate da budete iskreni i kada sami pogrešite," objasnio je Jerg.

"Nije problem u tome što je Gras kao 17-godišnjak bio dva-tri meseca u SS jedinici, već je problem što nam to nikada nije rekao! Za 60 godina Gras nije našao zgodno vreme i mesto da kaže istinu. E, to je neverovatno," zaključio je on.

Promocija knjige i prikrivanje podataka

Grasova autobiografija izlazi u septembru
Ginter Gras
Sam Ginter Gras je u intervjuu nemačkom listu rekao da mu je to ležalo na savesti sve ove godine, mada ima i onih koji smatraju da je tajnu odlučio da otkrije u sklopu promocije svoje autobiografije, koja se zbog velikog interesovanja posle Grasove izjave u knjižarama pojavila dve nedelje ranije nego što je planirano.

U međuvremenu, jedan regionalni nemački list tvrdi da Gras pokušava da spreči objavljivanje ličnih podataka iz SS arhive. List navodi da se podaci čuvaju u dosijeima iz nacističkog perioda koje je sastavila Štazi, tajna policija komunističke vlade Istočne Nemačke.

 
 
LOKALNI LINKOVI
Joakim Riker sa novinarima
15 avgust 2006 | Vesti
Salman Ruždi podržava Grasa
15 avgust 2006 | Vesti
POGLEDAJTE I
 
 
Pošaljite kao email Verzija za štampanje
 
 
 
BBC © ^^ Početak
 
  Arhiv
 
  BBC News >> | BBC Sport >> | BBC Weather >> | BBC World Service >> | BBC Languages >>